Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Heble w RD07 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46544)

$zwagier 20.10.2024 20:19

Heble w RD07

2 Załącznik(ów)
Cześć, wymieniam przewody na stalowe HEL, przy okazji rozebrałem zaciski i pomki, wlecą nowe zestawy naprawcza itd. Ale do rzeczy, chce pomalować zaciski i pompki, malować proszkowo czy normalnie polakierować jakimś specjalnym lakierem?

Druga sprawa, na jednej prowadnicy i jednym tłoczku mam taki nalot rdzy? Tłoczki potraktowałem wełną stalową, jest okey tylko te progi, zostawić to na razie i poszukać na kolejny raz nowych? Niżej foty, dziwnie się światło odbija i widać jakby na tłoczku była rdza czy coś, ale nie ma, tylko na progu który dotyka klocka

matjas 21.10.2024 08:33

To jest zwykły syf drogowy - to co na zewnątrz - skrobaczka z twardego tworzywa i wełna stalowa 0 i jesteś zrobiony. Niezły żur tam nazbierałeś w zacisku - zastanawiam się jak wygląda pompa hamulcowa ;)

Zaciski można pomalować czymkolwiek - ważne aby po wypiaskowaniu dać dobry podkład do Alu.

Jakiś czas temu zacząłem używać produktów firmy VHT - jest mega drogo ale i mega dobrze, niemniej jednak tematy takie jak silnik lepiej robić tylko raz.

Wydaje mi się jednak że na Alu siądzie dobrze zwykły epoksyd i będzie trzymać.

ramires 21.10.2024 09:36

Jak masz możliwości to Cerakote na zacisk. Trzeba jednak wygrzać to w 300 stopniach a aplikacja aerografem. Jakość - petarda.

$zwagier 21.10.2024 16:47

Cytat:

Napisał matjas (Post 863192)
To jest zwykły syf drogowy - to co na zewnątrz - skrobaczka z twardego tworzywa i wełna stalowa 0 i jesteś zrobiony. Niezły żur tam nazbierałeś w zacisku - zastanawiam się jak wygląda pompa hamulcowa ;)

Zaciski można pomalować czymkolwiek - ważne aby po wypiaskowaniu dać dobry podkład do Alu.

Jakiś czas temu zacząłem używać produktów firmy VHT - jest mega drogo ale i mega dobrze, niemniej jednak tematy takie jak silnik lepiej robić tylko raz.

Wydaje mi się jednak że na Alu siądzie dobrze zwykły epoksyd i będzie trzymać.

No trochę się nazbierało tam hah :P na dniach zajrzę i do pompy ale tragedii nie było jak wymieniałem płyn w tamtym roku. Dzięki za rady :D

$zwagier 26.10.2024 09:21

3 Załącznik(ów)
Pompa w środku nie była zła, bardziej tłoczek ucierpiał i kapturek zewnętrzny który wyciągałem w kawałach. Widzę że trochę brudu jest pod okrągłym plastikiem (nr.14) w pompie, paczałem w katalogu i jest to część wymienna, lecz czy warto mi to wyciągać? (jak to wyciągnąć w ogóle? to ma jakiś gwint czy na wcisk?). Pompa tak czy siak będzie myta w myjce ultradźwiękowej.

Artek 26.10.2024 09:25

Wkręć wkręta do drewna (delikatnie/niedużo) i wyciągnij kombinerkami wkręta. To jest lekko osadzone. Umyj zmywaczem do hamulców. Ten plastyk jest nierozbieralny.

Jarczoq 03.11.2024 06:43

Widać, że o hamulec nie dbasz. Sam kolor płynu to mówi. Przy takiej ilości, jak w moturze płyn należy zmieniać co roku. Taka wodusia szybko zaczyna się gotować. Tłoczki polerujemy pastą do chromu, a nie szlifujemy. Ja zaciski mam anodowane, co nie blokuje wymiany ciepła, jak farba.

matata 06.11.2024 11:32

Tak się zastanawiam czy zmiana pompy hamulcowej od jakiegoś 1000 albo od jakiegoś nowego motocykla poprawi hamowanie?

Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka

matjas 06.11.2024 12:34

tylko jeśli zmienisz przełożenie hydrauliczne - średnica tłoczka mniejsza kosztem większego skoku - w dalszym ciągu musisz przemieścić wystarczająco dużo płynu aby przesunąć cztery tłoki o tyle o ile trzeba ale używając mniejszej powierzchni czołowej.

tu trzeba z głową i zmiana nie może być drastyczna bo możesz dostać heble które zrobią Ci glebę blokując koło przy byle mocniejszym pociśnięciu.
nie wiem w czym kłopot jednak - sprawne hamulce w XRV z przewodem w oplocie hamują OK jak na ten motocykl.

matata 06.11.2024 13:33

Na razie to jest takie zastanawianie się. Co by było gdyby. Pewnie będzie to tzw "rzeźbienie w g..." dam se spokój i pozostanę przy oryginalnej pompie. Wszystko przez to że przejechałem się Varadero z heblami w dualu. Wiem że nie ma co porównywać V 1000 do starej 07.
Może jednak ktoś zrobił taką podmianę pompy i jest poprawa albo totalna klapa.
Pozdro.

Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:02.