Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=250)
-   -   CRF1100 ciśnienia w oponach poza asfaltem (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46747)

M5Q 03.01.2025 09:05

CRF1100 ciśnienia w oponach poza asfaltem

Wybieramy się z kolegą do Turcji i Gruzji, w planie sporo lokalnych dróg nieutwardzonych, pojawiło się zatem pytanie, jak bardzo zejść z ciśnieniem do dłuższych przelotów poza asfaltem?
Opony typu Haidenau K60 czy Dunlop Trailmax Mission, obaj pacjenci to obciążone wyjazdowo CRF1100, z tym że jedna to "chuda" na dętkach, a druga to bezdętkowy ATAS z DCT i kierownikiem 100+, czyli lekko licząc 50kg więcej.
Zakładam, że im cięższy teren tym niższe ciśnienie, jednak jaka jest w miarę bezpieczna wartość graniczna?
Rady praktyków mile widziane, z góry dzięki.

Brzeszczot 03.01.2025 09:48

Cytat:

Napisał M5Q (Post 868567)
Wybieramy się z kolegą do Turcji i Gruzji, w planie sporo lokalnych dróg nieutwardzonych, pojawiło się zatem pytanie, jak bardzo zejść z ciśnieniem do dłuższych przelotów poza asfaltem?

Opony typu Haidenau K60 czy Dunlop Trailmax Mission, obaj pacjenci to obciążone wyjazdowo CRF1100, z tym że jedna to "chuda" na dętkach, a druga to bezdętkowy ATAS z DCT i kierownikiem 100+, czyli lekko licząc 50kg więcej.

Zakładam, że im cięższy teren tym niższe ciśnienie, jednak jaka jest w miarę bezpieczna wartość graniczna?

Rady praktyków mile widziane, z góry dzięki.

Daleko od domu i cywilizacji obładowanym motocyklem ja nie kombinuję z ciśnieniem , wychodzę z założenia że koszty są większe od efektów. Zwłaszcza w górach gdzie wystające kamienie i niespodziewane dziury mogą uszkodzić obręcze .

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

CzarnyEZG 03.01.2025 10:18

Tak jak Brzeszczot pisze, nie kombinuj.
Teren obładowanym, ciężkim motocyklem, daleko od domu, to rozumiem, że chodzi o szutrowe drogi tak?

M5Q 03.01.2025 11:01

Cytat:

Napisał CzarnyEZG (Post 868572)
Tak jak Brzeszczot pisze, nie kombinuj.
Teren obładowanym, ciężkim motocyklem, daleko od domu, to rozumiem, że chodzi o szutrowe drogi tak?

Planujemy raczej tamtejsze klasyki, więc nie upieram się z obniżaniem ciśnienia w przypadku zwykłego, w miarę równego szutru.
Co jednak w przypadku gruzińskich, górskich szlaków typu droga do Omalo?
Chodzi mi o potencjalne poprawienie trakcji i przyczepności, i co za tym idzie bezpieczeństwa, a nie jego pogorszenie (w tym wypadku rozważamy zresztą jazdę bez bagażu).

Emek 03.01.2025 11:08

Droga do Omalo to taki sam szuter jak każdy inny. Osobiście bym nic nie ruszał.

ctomch 03.01.2025 11:18

Cytat:

Napisał M5Q (Post 868579)
Chodzi mi o potencjalne poprawienie trakcji i przyczepności, i co za tym idzie bezpieczeństwa, a nie jego pogorszenie (w tym wypadku rozważamy zresztą jazdę bez bagażu).

Poprawisz niewiele, a ryzykujesz sporo. Tak jak Koledzy wyżej pisali, nie ma co polepszać. Na ciężkim klocu daje to marginalne efekty.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:12.