![]() |
Kierunkowskazy
Witam. Posiadam Afrykę z 2017r. Zmieniłem przednie kierunki na ledowe oryginalne i nie działają, przestało też działać światło stop. Może mógłby ktoś podpowiedzieć jaka jest przyczyna. Gdzie szukać?
|
Co to znaczy na ledowe? A jakie miałeś?
Z tyłu też nie pracują? |
Cytat:
|
Miałem pomarańczowe z żarówką. Zmieniłem na ledy ale tylko z przodu , te z tyłu zostały stare (z żarówką) I mrygaja tylko szybciej a z przodu nic nawet nie świecą .
|
Przestał też świecić stop.
|
Cytat:
|
Odłącz tylne i zobacz co się będzie działo, albo wyciągnij żarówki...
|
Jeśli mnie pamięć nie myli musisz zmienić także moduł kierunkowskazów przy takiej przeróbce.
Edit: Miałeś żarówkowe (wersja USA) i wsadziłeś z przodu led? No nie bedzie to działać i pewnie już zjarałeś te LED. Oryginalne led hondowskie pracują na innych napieciach, niż instalacja przystosowana pod żarówkę. Za to odpowiada moduł kierunkowskazów i przy zmianie wszystkich kierukowskazów należy także zmienić moduł. Kierunkowskazy led bmw i ktm pracują na 12v, a i czasem adoptując je do innych starych motocykli trzeba wymienić przekaźnik kierunkowskazów, aby miały odpowiednią częstotliwość mrygania. |
Dzięki za podpowiedź. A jak sprawdzę te ledy czy je zjarałem czy nie? I co ze światłem stop bo podpiołem te kierunki na żarówki (kierunki działają a stopu dalej niema)
|
Cytat:
Albo użyj zasilacza warsztatowego mając wiedzę o prawidłowej polaryzacji (gdzie plus a gdzie minus) i znając napięcie robocze led w crf. Co do światła stop-sprawdź bezpiecznik. To podstawy. Potem zostaje elektryk kub ktoś bardziej kumaty z crf. Edit: tu piszą, że hondowskie led pracują już przy 5v. Przy 9v umierają. https://www.africatwinforum.com/thre...signals.21498/ Masz coś napisane na soczewce tych led? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:52. |