![]() |
problem z rozrusznikiem
a więc tak padł mi dzis chyba rozrusznik,objaw następujący,kontrolki i wszystko w moturze przygasło po naciśnięciu startera,i ni chaaa nie chcial odpalić tylko z pychu,z arkiem sprawdziliśmy ładowanie-wszystko git,pózniej na krótko podałem prąd do rozrusznika i dupa,iskrzy się i nie odpala,jakby zblokowany..po jakimś czasie czyli po ok 10-15 odpaleniach z pychu,odruchowo wcisnąłem starter-afri odpaliła..teraz mam zagwozdke..co było nie halo?czy to może wina sprzęgła jedno kierunkoweg??czy rozrusznik się zblokował??teraz wszystko gra tylko zastanawiam się o co chodziło..
|
Dodam tylko że stycznik sobie wesoło cyka więc to chyba nie on. Chyba że może cykać a nie działać. JA z elektryki noga jestem.
|
Podłącz inne aku, albo kable rozruchowe z samochodu
|
U mnie działy się podobne cyrki. Naciskałem starter i słyszałem tylko "tyk". Też myślałem ze rozrusznik mi pada-wiesza się. Wszyscy mówili że to klemy i aku zdechło, a nie rozrusznik.Ale wieżyc mi się nie chciało bo aku nowe, a klemy ładnie skręcone i wyświechtane wazeliną. Byłem na bank pewny, ze to rozrusznik!! Ale w głowie pojawiła sie nowa wizja, kiedy na trasie zauważyłem ze przygasa mi kontrolka luzu. okazalo sie że czujnik był do dupy i nie chciał palić na bocznej stopce!! Czujnik wymieniony i wszystko pali na dotyk.
|
Jakby byl to czujnik stopki, nie byloby slychac stycznika.
Ja obstawiam aku. Mialem podobny przypadek. Aku polroczne, a objawy takie jak twoje. Okazalo sie, ze jest to wewnetrzne zwarcie w aku. |
Ale wynik na aku to 12,79v a ładowanie w okolicach 14v. To chyba niezłe.
|
to zależy jak zrobione pomiary ,zmierzcie napięcie na aku podczas próby odpalenia i zobaczcie jaki jest wtedy spadek nap.
|
Artuditu , po 7 latach mój aku też trzymał dobre napięcie , ładowanie a i owaszem prawidłowe ale cóż z tego jak bardzo szybko zaczął się rozładowywać i tak samo szybko ładować.
Trzeba zrobić pomiar podczas kręcenia/obciążenia i będzie wiadomo jaką ma kondycję. |
no dobra ale teraz wszystko wróciło do normy samo z siebie..akumulator się naprwił czy co??
|
Sprawdz jeszcze raz polaczenie na klemach. Tam moze byc spadek
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:22. |