![]() |
Zdarzyło się na zachodzie....
Wrocław, piekna pogoda 4,5 godziny temu....
Jadę sobie spokojnie mijam puszeczki, cieszę się spokojną predkością ( Marp wie jak spokojnie jeżdżę) i tu nagle "fliper" wyłączył się. ... Kostka się spaliła powie ktoś sprytny i lekko zagłebiony w temacie... BRAVO, no jest jeszcze jeden niuans i tu pytanie. Kostka zjarana od reglera - zrobiłem na krótko. Bezpiecznik 30 wywalony, kostka przy bezpieczniku normalne ślady użytkowania. zadowolony z dzieła wkładam nowy bezpiecznik i .... trzeci przywózł Marp.... co może jeszcze robic po takim zjaraniu zwarcie... nie chce mi się jej całkiem rozbebeszac, bo i czasu i pogody szkoda. Bedę jutro kombinował, ale jeżeli ktoś może mi pomóc przyspieszyc postój w pitstopie bedę wdzięczny. :bow: |
Bardzo podobne zdarzenie miał Pratowasik 2 tygodnie temu. Zwarcie w regulatorze i palenie wszystkiego co możliwe po drodze. Na szczęście po drodze był bezpiecznik 30A i on poszedł do piekła. Na chwilkę próba połączenia się do prądu bez bezpiecznika na krótko, skutkowała dymkiem z reglera. Po wstawieniu nowego wszystko gra i trąbi.
|
Może być zwarcie (przetopiona izolacja) między przewodami z zasilaniu.
|
Czyli najlepiej na odpiętych kostkach z alternatora zapalic :smoking: i pomierzyć między fazowe????
|
bezp 30A łączy instalację z aku. po wyłączeniu silnika prąd z akumulatora płynie właśnie przez ów bezpiecznik i zasila cwszystkie urządzenia. podczas pracy motura przez ten bezpiecznik ładuje się akumulator. może masz walnięty aku bo palenie bezpiecznika 30A to niezły "wyczyn" jak na awarię elektryki :) zbyt lakonicznie piszesz o objawach oraz, która to kostka się spaliła, więc więcej trudno coś wymyślić.
|
Cytat:
Cytat:
wywala mi 30 po włożeniu kostki (tej przy bezpieczniku). Nawet kluczyka do stacyjki nie wkładam. Aku po awarii zimne było |
Odłącz regulator całkowicie i sprawdź ponownie , zamiast bezpiecznika użyj żarówki np.21W bo szkoda palić bezpieczniki.
Jak będzie świecić na wyłączonym zapłonie to masz dalej zwarcie. Jak nie będzie świecić to wkładaj bezpiecznik. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:17. |