![]() |
Jakwybić śrubę/oś dźwigni. Pomocy !
Witam, przeszukałem ten dział, ale nie znalazłem nic o takim problemie. Chodzi mi o śrubę, która jest osią dźwigni przykręconej z jednej strony do ramy, z drugiej strony łączy się z tzw. kiwaczkiem. Otóż śruba owa zapiekła się wewnątrz tulei, stanowiącej bieżnię wewnętrzną łożyska tego "ustrojstwa". Śruba obraca się wraz z tuleją, nakrętka jest oczywiście odkręcona. Próby wybicia spełzły na niczym - od strony nakrętki jest kolektor wydechowy, co skutecznie utrudnia prawidłowe ustawienie wybijaka.
Czy ma ktoś może jakiś patent na usunięcie tej śruby, oprócz odcięcia łba śruby i przyłomotania od dostępnej strony? Oraz podgrzewania całości, i demontażu kolektora wydechowego ... Całość jest już tak oblana WD40, że nie można tego zostawić - inaczej igiełki szlag trafi szybciutko. Za wszystkie pomysły będę wdzięczny,bo gryzie mnie to strasznie :( |
Jeśli WD40 nie dało rady, to podgrzej ją :)
|
Spróbuj to zalać coco colą to nie żart czasem lepiej pomaga od wd czy innych środków.
|
Cytat:
|
dopiero co przećwiczyłem to samo. Najpierw prosiłem, potem groziłem, zalałem wd-40, tłukłem młotem jak idiota, a śruba ani drgnęła. Odciąłem łeb śruby i znowu tłukłem, tym razem z przeciwnej strony, ale nadal dupa. Śruba zwyczajnie sprawiała wrażenie przyspawanej do ramy. W końcu w akcie zupełnej desperacji odsunąłem dźwignię maksymalnie w jedną stronę i tarcza do metalu poszła w ruch (wewnątrz, pomiędzy ramą a osią dźwigni), potem w drugą stronę i znowu tarcza. Resztki śrub usunąć to już potem bajka.
Straty własne - do wymiany tuleja chodząca po łożyskach, przez którą przechodziła śruba, no i śruba oczywiście. Łożyska bez jakiegokolwiek uszczerbku. No, masz rację, uszczelniacze też pewnie wypadałoby wymienić, bo temperatura zapewne też im dobrze nie zrobiła. U mnie w trampku koszt rzędu 100zł całość. A na marginesie, może jestem zboczony, ale jak już śruba się zdążyła zerdzewieć z tuleją tak, że nie chce wyjść to na Twoim miejscu i tak bym tę tuleję i śrubę wymienił, żeby za rok nie mieć powtórki z rozrywki. |
Śruby te panowie nasmarować specjałem odpowiednim!!! Po 5-ciu latach paluszkami wyciągasz.
|
Cytat:
|
Też mnie ciekawi jak ją usunąć nie robiąc totalnej demolki?? Chłopaki jak piszecie o jakimś specyfiku to proszę nazwę podać, będzie łatwiej dla potomnych:)
Chyba jest jakiś mniej destrukcyjny sposób na wyjęcie tej śruby?? McKrzysiek po demontażu masz jakiś pomysł? |
Cytat:
|
Łysy wybiłeś to ustrojstwo??
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:05. |