Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   problemy z uszczelniaczami (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8677)

andrzej 76 19.02.2011 15:11

problemy z uszczelniaczami

czytam czytam , ale znaleźć nie umiem..

od jakiegoś czasu bawię się w kapitalkę przedniego ham.
jestem na etapie wkładania tłoczków-i tu problem.
za cholerę nie dają się włożyć (na razie na płyn ham,)
po wyjęciu uszczelniaczy tłoczek wchodzi tak pasownie
że zadaję sobie pytanie gdzie tam miejsce na uszczelnienia ?
po paru próbach tłoczek wchodzi, ale kosztem zniszczonej pierwszej "gumki"
(całe szczęście testy robię na tych zużytych)
za moment dolecą do mnie zamówione u chądy nowe uszcz.i nie mam zamiaru na nich testować.

poradźcie, czy macie na to jakiś patent ??
zdrowia

badiss 19.02.2011 16:10

Ostatnio rozbebeszałem zaciski i nie było z tym większego problemu. Uszczelniacze wymyłem oliwka silikonowa a tłoczki delikatnie w kombinerki i wkręcasz a nie wciskasz i musi wejść. Może napuchły Ci te uszczelniacze? Przy nowych powinno być ok.pzdr.

puntek 19.02.2011 16:31

Cytat:

Napisał badiss (Post 160859)
Ostatnio rozbebeszałem zaciski i nie było z tym większego problemu. Uszczelniacze wymyłem oliwka silikonowa a tłoczki delikatnie w kombinerki i wkręcasz a nie wciskasz i musi wejść. Może napuchły Ci te uszczelniacze? Przy nowych powinno być ok.pzdr.

wszystko dobrze wyczyść zanim wsadzisz nowe alu może się tam lekko skruszać więc przeczyścić wysztko dokładnie
z ciekawości zapytam ile gumnki hądowskie ? bo chyba nie sprzedali ci tych z larssona ?

majki 19.02.2011 17:01

Jak rozbierałem przednie zaciski to wszystko pasowało bez problemu. Kupiłem zestaw uszczelek do zacisków w Larssonie i była tam pasta do składania. Trzeba bardzo dobrze wyczyścić gniazda uszczelek, posmarować dobrze uszczelki i wkładać tłoczki lekko nimi kręcąc. A kombinerkami co najwyżej wewnątrz się zaprzeć, żeby nie uszkodzić zewnętrznej powierzchni tłoczka. Powinno się dać palcami wsadzić. ;)

andrzej 76 19.02.2011 20:03

Cytat:

Napisał puntek (Post 160860)
z ciekawości zapytam ile gumnki hądowskie ?

8 szt - 177 zl (plus kurier)

czyściłem solidnie,bo trochę tam syfu-pewnie po starym smarze,
no i będę wkręcał,zobaczymy.

dzięki za podpowiedzi

szparag 19.02.2011 21:41

Tak jak Majki napisał, koniecznie posmaruj, nie próbuj nawet tego składać na sucho. Oczywiście spec-smar do zacisków.

Dzieju 19.02.2011 23:16

Kupując gumki smar jest najczęściej w kpl. żadnych wynalazków.
Tłoczki po oczyszczeniu i nasmarowaniu wchodzą palcami , jeśli nie wchodzą to prawdopodobnie nie zostały oczyszczone rowki w których siedzą gumki .
Tłoczki to nie śrubki żeby je wkręcać.

andrzej 76 20.02.2011 00:14

no dobra, wkręcał nie będę :)

zdrowia

szparag 20.02.2011 01:14

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 160914)
Kupując gumki smar jest najczęściej w kpl. żadnych wynalazków.
Tłoczki po oczyszczeniu i nasmarowaniu wchodzą palcami , jeśli nie wchodzą to prawdopodobnie nie zostały oczyszczone rowki w których siedzą gumki .
Tłoczki to nie śrubki żeby je wkręcać.

Smar i owszem znajduje się w komplecie, ale tylko w przypadku zakupu zestawu naprawczego z zamiennika. Oryginalne uszczelniacze z Hondy kupujemy na sztuki i możemy pomarzyć o smarze, wtedy należy takowy zakupić w sklepie motoryzacyjnym ( specjalistyczny smar do tłoczków hamulcowych ). Co do wkręcania, fakt to nie śruba, ale delikatne przekręcanie na boki podczas montażu nie zaszkodzi, a pozwoli na dokładne ułożenie uszczelniacza. Fakt tłoczki muszą wejść bez żadnych oporów i zacięć.

Dzieju 20.02.2011 01:32

Cytat:

Napisał majki (Post 160863)
A kombinerkami co najwyżej wewnątrz się zaprzeć,

Tak , lekko palcami oczywiście możemy pokręcić ale nie tak drastycznie jak to ujął Majki.....:dizzy:..... i jeszcze się zapierać ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:35.