Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   bicie na klamce ham = krzywa tarcza? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8859)

podos 11.03.2011 09:27

bicie na klamce ham = krzywa tarcza?

WItam,

zrobilismy przekladkę zawiechy (na nówkę z pudełka, Sachsa 48mm dedykowaną do afryki) na kole oryginalnym.

Jazdy próbne wykazały poważna pulsację klamki hamulca - coś jakby były krzywe tarcze.
Sprawdzenie pisakiem + obserwacja nie wykazały widocznego bicia tarczy. Sa wprawdzie podskrobane z jednej strony ocierającym jarzmem ale rowno na obwodzie - nie widzę tu powodu tego bicia.

Czy mogą być jakieś inne przyczyny bicia?

Ośka nowa pod lagi, klocki nowe, jarzma nowe, zaciski org. afri, opona nowa, WTF?

dopra 11.03.2011 09:56

jeżeli masz 2 tarcze spróbuj zdjąć jeden zacisk, sprawdź czy jest bicie i później z drugim tak samo. Moim zdaniem krzywa tarcza, albo krzywo przykręcona do piasty.

podos 11.03.2011 09:58

Tez dobry pomysł.
W planie też test z zamianą koła.

Kazmir 11.03.2011 10:15

Cytat:

Napisał podos (Post 164738)
Sprawdzenie pisakiem + obserwacja nie wykazały widocznego bicia tarcz

Podosek pisakiem to autograf możesz komuś strzelić....:)
Czujnik zegarowy i wszystko będzie jasne.

motormaniak 11.03.2011 10:27

Kazmir niby tak. Ale skrzywienie mniejsze niż 0.5 mm na klamce raczej nie jest wyczuwalne. Miałem tarcze prostowane młotkiem na kole, a pulsacji nie było. Jak tarcze proste przyczyną może być uszkodzone łożysko w kole - zdarzyło mi się że bez obciążenia luz na łożysku był nie wyczuwalny a było padnięte.

Missyou 11.03.2011 10:56

Łożyska są nowe ledwo co zmieniane

consigliero 11.03.2011 11:09

Można powiedzieć że swego czasu temat tarcz był moim konikiem:drif:
29.04.2008
R1200GS ADV po 50000km

Ogólnie jestem zadowolony
1.Zużyto 4 komplety opon
2.Uszkodzone przednie koło ( wycentrowane po zakupie nowego wg procedury BMW było do wymiany, nie do naprawy)
3.Wymiana tulejki i pękniętej śruby w centralnej podstawce
4.Zniszczona tylna tarcza w wyniku skończenia się klocków pomiędzy jednym a drugim serwisem. Na dzień dzisiejszy zakładam klocki metalowe do tyłu
5.Wymieniona antena EWS
6.Przy przebiegu 35 tys wymiana wszystkich łożysk w tylnym kole oraz wymiana dyfra.
7.W tym samym okresie w wyniku awaryjnego hamowania wymienione przednie tarcze (model ze wspomaganiem elektrycznym)
8.Przy przeglądzie 40 tys zgłoszenie że przedni hamulec dalej coś nie tak , wymiana amoryzatora tylnego z powodu zepsutego mechanizmu regulacji napięcia wstępnego sprężyny tegoż amortyzatora.
9.Przy przeglądzie 50 tys wymiana przednich tarcz oraz zniszczonej tarczy tylnej oraz drugiej pękniętej śruby w centralnej podstawce.
10.Koniec gwarancji

14.07.2008
Po wielu wysiłkach znalazłem konkretne wyjaśnienie problemu bijących tarcz hamulcowych . Po rozmowie z przedstawicielem fabryki uzyskałem informację że problem tarcz został rozwiązany poprzez dołożenie elementów amortyzujących tarcze. Należy też te tarcze osadzić na elementach z modelu 2008. Oczywiście nie można zastosować standardowej tarczy model 2008, która nie jest taka sama jak do modelu 2006, powodem jest to że w modelu 2006 nie przewidywano dołożenia elementów amortyzujących i standardowa tarcza nie wejdzie ze względu na pozycję zacisku. Należy zastosować specjalną tarczę która ma przygotowane wydrążenia na dodatkowe elementy sprężyste. Całość jest opisana w informacji technicznej nr 21 z dnia 2.04.2008 ,która powinna być dostępna w każdym serwisie. Powyższe potwierdził przedstawiciel Brembo. Sprawa dotyczy modelu ADV. Jak stwierdził producent tarcz są 2 krytyczne elementy powodujące problemy, pierwszy to sposób mocowania i amortyzowania tarcz daleki od klasycznej tarczy motocyklowej , drugim elementem są koła szprychowe.

PozdrawiaM

Pastor 11.03.2011 11:29

Cytat:

Napisał Missyou (Post 164760)
Łożyska są nowe ledwo co zmieniane

Jesli same tarcze i ich mocowanie jest proste to tu własnie może być problem.. :)

:hello:

zbyszek_africa 11.03.2011 11:32

Zdejmij to koło z motoru, i trzymając w rękach ośkę pokręć trochę kołem, zobaczysz/wyczujesz gdzie i co.
pozdr.

Kuba 11.03.2011 15:26

podrzuć foto! :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:31.