![]() |
Opony dla początkującego - asfalt, szuter, piach
Mędrcy tego forum - doradzicie jaki zestaw kupić?
Jako że dopiero zaczynam nauki, szukam czegoś w miarę bezpiecznego na asfalcie i dającego radę poza. Jest jakiś złoty środek? |
np tak:
Pierwszy rok - Anekee (Asfalt) Drugi rok - T63 (Teren) Trzeci rok - TKC80 (ON-Off) Czwarty rok - dwa kpl kół :) |
yyy nie mam zjeżdżać z asfaltu przez pierwszy rok?
Póki co unikam tylko błota na razie, ale więcej jeżdżę szutrami niż po czarnym. |
Zjeżdzaj jak jest sucho. Piach i bloto sobie odpuść, po co sie meczyc.
Uniwersalnych opon nie ma. Podobnie jak motocykli. Jest cos za coś, takim motocyklem jest Afryka a oponami TKC. Moim skromnym zdaniem oczywiscie... |
No i właśnie o to chodzi. Ja swojego zdania jeszcze nie mam, bo skąd, a muszę od czegoś zacząć.
A jakbym kupił od razu TKC80? |
Cytat:
|
He He, Chomik, troche w tym prawdy jest. Powyzsze zestawienie obrazuje moje wlasne dochodzenie do tej jedynej prawdy.
TKC od razu jest rozsadnym wyjsciem. 10kkm przebiegu max Fan klub Mitasa poleci Ci Mitasa. |
A ja uważam, że jak się masz dopiero uczyć to odpuść plastikowe czeskie Mitasy i kup TKC. Kosztują - fakt - ale tak szerokiego spektrum możliwości nie zaoferuje ci żadna opona, przy zachowaniu na prawdę dobrej przyczepności. Zaczynałem na AT z oponami Metzeler Enduro4 (szosowy bieżnik, trochę na szuter). Kupiłem TKC80, zrobiłem prawie 8kkm, tył ma jeszcze 3mm bieżnika (przód 6-7mm). Teraz z tyłu mam Michelina T63. Bardziej terenowy, mniej asfaltowy. Lepiej wgryza się w ziemię, ale nie pozwala na złożenia tak głębokie jak TKC - po prostu tył zaczyna iść szerszym łukiem z powodu rozmieszczenia kostek na brzegu opony. A na szosówki jak nie będę zmuszony to nie wrócę chyba :D. Nie tym motocyklem :D.
|
Ok, no to powoli mi się klaruje.
Teraz może nieco dziwne pytanie: rozmiary kupować takie jak fabryka każe, czy np na tył 150/70 będzie lepsza? |
130/80 bedzie lepsza w teren. I duuuuzo tansza. Moze byc TL (bezdetkowa, oczywiscie dętkę wkladasz)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:30. |