![]() |
Pytanie o przejścia graniczne z Rumunii do Serbii.
Witam,
Wybieram się przez tamte rejony do Czarnogóry za 1 i 1/2tyg i będę jechał transalpiną z północy na południe. Z pewnością ktoś z szanownego grona czarnuchów szurał tamtędy i wie, gdzie najlepiej przejechać granicę.Narazie najlepszą opcją wydaje się przejście w Gura Vaii. Jeden z postojów planuję w okolicach Targu Jiu i stamtąd będę atakował w stronę Serbii. Jakieś pomysły i podpowiedzi?? Będę mega wdzięczny.:bow::) pozdr:) |
Przejście jak przejście. Wszystkie przejścia z SRB/RO działają i nie ma problemu.
Możesz jedynie się nie pchać na pas dla EU. Ja kiedyś tak zrobiłem i stałem chyba 0.5h a reszta jechała. No ale to było kilka lat temu już. Przewagą tego przejścia jest to, że możesz z niego pojechać na północ magistralą w kierunku na Smederevo (wzdłuż Dunaju). Piękna trasa! Od tej strony jak będziesz jechał to kanion będzie się kończył "żelazną bramą" gdzie Dunaj zwęża się z kilku km do kilkudziesięciu metrów. Po lewej stronie za twierdzą (od strony Golubca) jest źródełko z nagrobkiem Zawiszy Czarnego. Poza tym ten rejon obfituje w masę atrakcji i jest parkiem narodowym (Djerdap) ale spoko można po nim jeździć. |
My przekraczaliśmy granicę w Kaluderovo,spaliśmy pare kaemów dalej w miejscowości Bela Crkva.Mieścinka ma w ofercie jeziorko,sporo knajpek i dosyć tanią agroturystykę,płaciliśmy ok 7 euro od osoby(wrzesień)A dalej,jak napisał Parys-wzdłuż Dunaju-warto:) aha,na granicy spędziliśmy może 10 minut:)
|
Wielkie dzięki za sugestie i informacje.Co prawda będę kierował się na południe i chcę zobaczyć Djavola Varos czy jak mu tam, ale kusicie tą traską wzdłuż Dunaju.Celem naszej podróży jest Czarnogóra.
|
Cytat:
Jak już będziesz jechał przez SRB to zrób sobie trawers w kierunku Sjenica, Ivanjica, Zlatar, Zlatibor. Tak żeby wjechać do MNE w kierunku na Zabljak i PN Durmitor. Moim skromnym zdaniem to jeden z najpiękniejszych rejonów. Ja tam na pewno jeszcze pojadę. |
Cytat:
W Zabljaku będę w drodze powrotnej i pewnie tam się zatrzymam na 2-3dni. Mam zamiar parę trasek po Durmitorze zrobić na "lekko".Droga powrotna będzie prowadzić przez Serbię,więc prawdopodobnie skorzystam z twoich wskazówek i wykonam ten trawers, o którym napisałeś. Dzięki wielkie.Wszystko wygląda tak interesująco,że nie mogę się doczekać dnia, w którym rozpocznę prowadzić królową w nieznane.:) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:37. |