![]() |
Wymiana zębatki 2 (i może 3) biegu
Witajcie,
moja skrzynia po latach katowania :) powoli odmawia posłuszeństwa. Podczas wbijania 2 i 3 biegu strasznie halasuje, wypadają biegi itp. W związku z tym mam pytanie czy w warunkach dobrze zaopatrzonego garażu jestem w stanie zrobić to sam (wyciągnięcie silnika ?) i co będę potrzebował z części (uszczelki łożyska i takie tam pierdoły które warto wymienić przy okazji). Ewentualnie namiary na kogoś kto może mi to zrobić w rozsądnej cenie w okolicach Katowic?? Dzięki z góry za pomoc. |
Skrzynie robił JuIo z forum i ktoś jeszcze. Poszukaj w wątkach, bo temat był dość szeroki.
|
Spokojnie dasz radę, tylko trzeba zachować zdrowy rozsądek i kolejność. Mając trochę kultury technicznej sam sobie poradzisz.
Uszczelki kupisz w larssonie, po rozpołoweniu silnika obczaj łożyska skrzyni i stan wszystkich jej elementów... wodziki, sprzegla kłowe innych biegów, automat zmieniacza biegów itp. Sprawdz wnetrznosci pompy oleju... sitko na smoku nie zawsze wyłapuje opiłki |
Wszystko zależy od twojej wiedzy i umiejętności manualnych. Ale w końcu wszyscy polacy to lekaże i mehanicy, więc pewnie dasz radę. :)
|
Przy okazji wymień łożysko na wałku zdawczym. Koszt ok 100 a jak siądzie to cała operacja od nowa.
Będziesz zrzucał cylindry i głowice więc te uszczelki też zamów. Mam śrubę/ściągacz do koła magnesowego i klucz pneumatyczny jak coś (klucz przydaje sie do odkrecenia nekrętki koła magnesowego, nie trzeba kombinować z blokowaniem szmatami itd.). Musisz też zaopatrzyć się w klucz dynamometryczny przy składaniu do kupy. Na połówki trochę pasty typu DIRKO tez się przyda. No trochę zabawy i kosztów jest nie ma co się oszukiwać :) |
Cytat:
Oraz bódowlańcy :P |
Silnik wyciągniesz sam, ale z włożeniem w ramę znacznie mniej nerwów jest jak pomaga Ci druga osoba. Przy wkładaniu jest trochę "ciasno". Sam się dziwiłem jak silnik wyszedł, a potem nie chciał wejść :) Może mam mniej zdolności manualnych... :o
A jeżeli chodzi o środek, to silnik jest dosyć łatwy w konstrukcji. Powinieneś dać rade :Thumbs_Up: Pozdrawiam. |
A nie da rady tego wymienić bez wyciągania silnika??
|
A jak silnik pozostawiony w ramie chcesz rozpolowic?
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:38. |