Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Przekaźnik rozrusznika (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=9918)

Bartas 10.07.2011 14:40

Przekaźnik rozrusznika

Szukałem, ale nie znalazłem. Jakie są objawy padnięcia przekaźnika rozrusznika? Moja koza miała wymieniany, ale wolałbym znać objawy choroby w trasie. No i gdy już pech nastanie i to padnie- podejrzewam, że motocykla z rozrusznika palić się nie da... a na pych awaryjnie zapali? Na prądzie się absolutnie nie znam... ale czujnik stopki naprawiłem przez ucięcie kabli i metodą prób i błędów- połaczenie tych, co były w środku :haha2:Wolałbym wiedzieć takie rzeczy zanim ruszę gdzieś poza PL, coby w zadupiu się nie stresować :bow:

kamilltee 10.07.2011 16:29

Bartas, wstydu nie masz? podejrzewasz, że w AT pada regulator ? :):):)
(żarcik)
Mierzyłeś już ładowanie w tym Motongu? Sprawdzałeś kostki ?

Jak padnie regulator to masz zanik ładowania - najpierw przygasają światła przednie, później nie kręci rozrusznik. Na pycha można zapalić każdą wielocylindrową machine - z singielkiem jest dużo gorzej.

Załóż sobie miernik ładowania - najtańszy, jako wielokolorowa dioda na allegro kosztuje 10 zł. Podłączysz go bez problemu do akumulatora.

Bartas 10.07.2011 18:28

Mam miernik ładowania i wszystko jest, pytam o przekaźnik sam.

yuchyo 18.03.2012 07:53

Cytat:

Napisał Stolek (Post 187827)
Jak padnie przekaźnik to można wówczas zewrzeć (izolowanym śrubokrętem lub izolowanymi kombinerkami) dwa styki przekaźnika (to te z tyłu, przykręcone śrubami imbusowymi). Omijasz wtedy przekaźnik i rozrusznik kręci.

wielka prosba Panowie,
padł mi prąd - przy kręceniu rozrusznikiem - i gmerałem w przekaźniku.
Piszecie, że powinien kręcić cały czas stykając dwie imbusowe śruby - tak tez zrobiłem - ani drgnął..:vis:

bezpieczniki sprawdzone. Prad w aku jest - styki czyszczone.:mur:
co dziwne - przy macaniu przekaźnika, czasem pojawia się prądu tyle, ze zaswieci mi deska, woltomierz sie załączy - ale gdy próbuje wcisnąć choćby kierunek, światła, czy zakrecić rozrusznikiem, przekaźnik robi cyk - i wszystko siada:mad:

5 godzin pod sklepem na zadupiu gmerałem - i busa musiałem wołać:(

macie jakiegoś pomysła?

Lepi 18.03.2012 08:32

Podłącz woltomierz bezpośrednio do aku i zrób pomiar przy próbie rozruchu i osobno przy włączonych światłach.

yuchyo 18.03.2012 08:54

generalnie przekręcam kluczyk i nic sie nie dzieje - tak że nawet świateł nie włączę - ale zrobie pomiar jak mówisz.
co dziwne robiłem pomiar minus akumulatora i kilku wtyczek w przekaźniku i co dziwne, na wyłączonej stacyjce prąd rzedu 14 A, po przekręceniu kluczyka prąd zanika

Kazmir 18.03.2012 11:09

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 187914)
Po tego ażeby uruchamiać rozrusznik tym czerwonym guziczkiem :)
Zlikwidować można też silnik i się nogami odpychać ...

;):haha2::haha2::haha2:

yuchyo 18.03.2012 14:51

Cytat:

Napisał Lepi (Post 228220)
Podłącz woltomierz bezpośrednio do aku i zrób pomiar przy próbie rozruchu i osobno przy włączonych światłach.

no tak sie Lepi nie da - bo gdy tylko stacyjke włączę to napięcie spada do 0,4 - 0,2

CZARNA DUPA jak to mówia - gdyby sam przekaźnik pierdyknął - to nie byłoby rozruchu, ale decha, swiatła, trabka powinny działac - a tu nic nie jarzy

40 km wczesniej wymianiony był regler na ten od tajemniczego człowieka z wrocławia alias rzeszów:) - ale ładowanie w normie, wszystko cacy

Dubel 18.03.2012 16:02

Załóż nowy przekaznik i wszystko wróci do normy
Pozdro

Lepi 18.03.2012 17:00

Jeśli napięcie spada tak drastycznie na aku po włączeniu świateł to znaczy tylko jedno: akumulator do wyrzucenia. Nie szukaj nic więcej bo szkoda czasu.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:31.