Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 14.02.2010, 19:03   #41
Kazmir

Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 15 godz 3 min 2 s
Domyślnie

Czytam, czytam i nic mi nie pasuje z tych waszych rozważań (może zaczęliście od dupy strony nie patrząc na obieg oleju w AT)

1 Darek!!! olej z pompy idzie na filtr oleju i jednocześnie na chłodnicę po wcześniejszym ustabilizowaniu ciśnienia przez zawór ciśnieniowy pompy olejowej.
Inaczej - nadwyżka oleju która nie wejdzie do głównej magistrali olejowej idzie do chłodnicy. Nie ma mowy o jakimś niesmarowaniu po uruchomieniu silnika nawet gdyby cały olej spłynął z chłodnicy bo olej jest brany z samego "środka" filtra oleju, a ten cały czas jest wypełniony olejem.
2. Zmniejszając przekrój przewodów (po co?) będą większe opory przepływu oleju przez chłodnicę i tym samym słabsze chłodzenie oleju. Chyba Ramiemu o to nie chodziło?
3. piszecie o spadku ciśnienia bo chłodnica "idzie" na wysokość jaką 1-2 piętra czy niecałego metra?
4. Dla świętego spokoju po umieszczeniu chłodnicy na żądanej wysokości wykręciłbym czujnik ciśnienia oleju i wkręcił manometr i sprawdził ciśnienie oleju. (mam redukcję i manometr)
5. Dobrym rozwiązaniem byłoby zastosowanie zaworu regulowanego (dławiącego aż do całkowitego zamknięcia) na przewodzie wychodzącym do chłodnicy gdzieś najlepiej przy podstawce filtra oleju.
Zaleta:
- w zimne dni można by zmniejszyć chłodzenie chłodnicy oleju zamiast zakrywać tekturą.
- w razie awarii chłodnicy (gleba inne przypadki losowe) zamykamy obieg i jedziemy dalej

Gdyby faktycznie wystąpił spadek ciśnienia można by podłożyć podkładkę pod sprężynę zaworu ciśnieniowego pompy, lub wstawić mocniejszą sprężynę Oczywiście trzeba to robić z rozwagą dokonując pomiaru ciśnienia oleju na zimnym i ciepłym silniku.

Pozdr.. i proszę nie siać paniki olejowej i całą parę skupić na:
szukamy fajnego zaworu
- mały
- wytrzyma ciśnienie 10at
- wytrzyma temp 150
- da się regulować mile widzane pokrętło
- żywotność jak AT
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem