Hubert, zgadzam się, jednakże brak określonych zasad (nie nakazów, bo chyba do tego nie musimy się posuwać) spowoduje niezłą samowolkę.
Dostęp do PiD - minimum opłacona składka głowna w wysokości 50zł.
Cena lekko zaporowa dla "tych z poza forum"!
Dlaczego? To proste.
Celem założenia tego działu było, aby jasno oddzielić tych co sporadycznie coś sprzedają od tych jacy z tego żyją. Jednakże ta zasada była "o obrębie forum" i nikt nie planował wpuszczać tutaj zewnętrznych. Dlatego, działy KiS/PiD są dostępne WYŁĄCZNIE po zalogowaniu.
Obcy - cena x 2 - sorry, to nie allegro czy ebay.
Stąd też pomysł na dopięcie PayPal-a jako błyskawicznego dostępu do PiD.
Tam będą określone stawki (przy kwotach) dla kogo one są.
Puszek pisze o konkurencji - oczywiście, zgadzam się, ale ... za chwilę będziemy mieli ceny dumpingowe tylko po to aby sprzedać coś na forum - dla klienta/usera to ok, ale nie dla handlowca.
Ja powiem szczerze, że ostani raz zapłaciłem cokolwiek na forum - mija się to z celem z uwagi na moje stanowisko. Nie chcę być nie fair wobec innych, ale jeśli ktoś ma zarabiać / mieć 5-6% marży to nie może być to traktowane jako ZARABIANIE.
Prosty przykład - robię tą akcję Acerbis zima - przykładowo na skarpetach mam niecałe 6zł marży ... jak zarobie na całej akcji 100zł na czysto to będzie nielada wyczyn.
Dlatego z chęcią czasem dla zwiększenia obrotu i rabatów u dostawców będę robił co jakiś czas taką akcję - mnie to przyniesie być może jakieś większe pieniądze jak będę sprzedawał poza forum - a narazie tego nie planuje - więc opłata typu 100zł jest ... zupełnie dla mnie uzasadniona.
Jak zacznę mieć już plastiki do AT/TA/XTZ w przynajmniej stanach po 2-3 komplety wówczas mogę odpalić % na forum - i traktować to jako przedłużenie swojej dzialalności.
To jest właśnie "kalkulator".
Przy akcjach tego typu chyba z założenia temat powinien być przyklejony - dlaczego?
Nie jest to "dorabianie pod własną modłę" - ale bądźmy szczerzy, zarabianiem tego nie można nazwać - a czarnuchy sporo skorzystają. Źle mówię? To porównajcie ceny na ebay/allegro - czasem nawet w hurcie jest drożej niż gdy taką akcję się robi.
Matjas teraz zrobil akcję Motad - cena byla zajebista. Akcje społeczne albo powinny mieć osobny dział albo być zwolnione z opłat.
Nasi producenci typu Randal, Wasilczuk ... rękodzieło z doskoku - jak nie będą mieli grosza z tego - nie opłaci im się, jak im się nie opłaci to się nie będą za to zabierać, jak się nie będą za to zabierać to nie będzie niczego. Proste.
|