Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 03.03.2010, 23:19   #14
ATomek

ATomek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 3 dni 20 godz 19 min 50 s
Domyślnie

Przemo.Dałeś linka do organizatora i jego programu, ale chyba sam go niedokładnie przeczytałeś. Popraw to, co wyżej napisałeś. Chyba, że mylisz imprezy.
Tak dla wyjaśnienia niedomówień.
Od 2004 roku Stowarzyszenie Międzynarodowy Motocyklowy Rajd Katyński organizuje wiosną na Jasnej Górze Zlot Gwiaździsty, czyli radosne rozpoczęcie sezonu motocyklowego im. Księdza Ułana Jastrzębiec Peszkowskiego. W organizacji pomaga Polski Ruch Motocyklowy jak i Stow. Rodzina Policyjna.
Z założenia nie jest to zlot katolicki, choć ranga miejsca zobowiązuje. To jednodniowy zlot niekomercyjny, pozbawiony opłaty wjazdowej i jakiegokolwiek handlu. Zbiórka maskotek do kontenera jest wyrazem naszej łączności z dziećmi potrzebującymi, zwłaszcza na dawnych rubieżach Rzeczypospolitej, gdzie wraz z Rajdem Katyńskim są rozdawane jako dar polskich motocyklistów. Jedynym namiotem ustawionym na placu jest czarny namiot, w którym rozdawane są plakaty i ulotki informujące o RK a sprzedaż okolicznościowych znaczków zlotowych przez "katyniarzy" zasila jego kasę.
Dwa lata temu, kiedy to na rozpoczęcie zjeżdżało już kilkanaście tys.motocyklów fundacja studencka Młodzi Młodym postanowiła zarabiać na idei i ogłosiła dwudniowy zlot taki "z piwem i kiełbaskami", paradą w sobotę jako rozpoczęcie sezonu motocyklowego w Częstochowie.
I moim zdaniem, od tego zrobił się młyn, bo to dwie różne imprezy.
Finał taki, że ludzie mylą ich przesłania i obok siebie, w tym samym czasie znajdują się modlący i ogryzający kurczaka, z piwem w garści. I jedni i drudzy są zdziwieni i źli na siebie. Bo przyjechali w różnym celu.
Zagrożeń tego typu jest wiele. Choćby takie, że motocykle od Młodzi Młodym są ustawiane na błoniach wcześniej w myśl:"co sie bede pchał, jeszcze maszyne zagrzeje, ja musze być z pszodu", nie zostawiając miejsca na istotę spotkania, czyli przejazd Pocztu Sztandarowego RK z miejsca zbiórki na Przeprośnej Górce.
RK nie ma patentu na wszystkie zloty w Częstochowie, ale organizacja drugiego w tym samym czasie budzi mój niesmak, bo prowadzi do wypaczenia idei Jasnogórskiego Zlotu jako niekomercyjnego.
Chcesz jechać, musisz wiedzieć jak i po co.
Wszędzie zakrada się komercja i ktoś przy czyimś ogniu chce się ogrzać. Bodaj zeszłego roku pojawił się syn Wałęsy z jakąś polityczną agitacją.
Nie miej mi za złe Przemo za sprostowanie, ale nie chcę, żeby robił się młyn, spęd z imprezy w której uczestniczę od początku i zależy mi na jej prawdziwym przesłaniu. Nie patrzmy na nią przez pryzmat niewygody, tłumów, korków, bo wiem, że jak co rok kto się ma z kim spotkać to się spotka. Amen
ATomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem