Darek, ale ten zawias w ciężkim moto bez przerobienia go nie ma prawa działać tak jak powinien relatywnie do YZ. Nie oszukasz konstrukcji, setów, same sprężyny to nie wszystko.
Sety są ustawione pod określone warunki - zestrojenie i tak na gotowo robi się pod jeźdzca i masę oraz zastosowanie a nie bierze się tego z palca.
Przydałoby się mimo wszystko zrobić polerkę lag od środka i pare innych zabiegów, aby ten zawias mógł pracować w ciężkim moto.
Konstrukcyjnie i tak jest to sporo lepsze niż zawias od LC8 - YZ akurat mają bardzo fajne zawiasy, ale to nie zmienia faktu, że trzeba mocno dopracować. Pojeździ i będzie wiadomo.
Najgorsze będzie narazie hamowanie przodem - bez zabiegów będzie nieźle nurkować - a to nie jest przyjemne. Mam założony drugi komplet zawieszenia już u mnie (też magnum 50) i są niemal nowe - pomimo tego, że są ustawione już na twardo, mam już listę rzeczy do wymiany łącznie ze sprężynami. Pod masę tego moto potrzebować będzie minimum 4,8 - 5,2 Nm/mm sprężyn a to tanie nie jest - ewentualnie progresy (przy tego typu zawiasach sprawdzi się).
Sety ustawia się też pod zastosowanie oraz gęstość oleju, wierz mi, że nasłuchałem się zawodowców i sam na sobie to przeszedłem i wiem, że to jest naprawdę sztuka ustawić dobrze zawieszenie.
Zawsze możesz podstawić moto np. do Sancheza (Kurowski) i zostawić koło 500-1000zł za pełną personalizację zawieszenia pod danego człowieka.
|