Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 07.04.2010, 20:16   #11
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 1 tydzień 6 dni 12 godz 32 min 47 s
Domyślnie

hehehe. eryczor pisze o sodzie.
a ja jako ciekawostke podam, że kiedys pracowałem sporo w okolicy obróbki strumieniowo ściernej i można Panowie piaskować naprawdę niemal wszystkim co się da napędzić:
- łupiny orzechów;
- grys kukurydziany;
- soda właśnie /nie wiem dlaczego ale co tam/
- piach;
- mikrokulki szklane;
- śrut stalowy...

najciekawsze jednak jak dla mnie jest 'piaskowanie' a w zasadzie czyszczenie strumieniowe suchym lodem czyli zestalonym CO2. to jest po prostu hajtek jak się patrzy.
możesz tym piaskować co tylko chcesz bo drobina /tzw. pellet/ uderzając o powierzchnię danego przedmiotu po prostu sublimuje i nie pozostawia jakichkolwiek zanieczyszczeń!!!
to jest rewelacyjna metoda niestety z uwagi na koszta niezbyt popularna ale w miejscach gdzie trza czyścić i po tym czyszczeniu ma być nomen omen czysto... hm... zajebongo.
na marginesie dodam, że materiały elastyczne jak guma i pochodne oraz powłoki malarskie typu lakieru proszkowego są niemal nie do usunięcia tradycyjnym 'piaskowaniem' niezależnie od ścierniwa z powodu ich elastyczności właśnie.
suchy lód powoduje tak wielkie obkurczenie materiału i jego stwardnienie /-79stC/ ze spokojnie pęka on i odchodzi od podłoża.
a może przesunąć ten wątek do tematu PIASKOWANIE ?

zdrówka
matjas