Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 14.07.2010, 10:34   #28
MaRP

MaRP's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: DW...83...?
Motocykl: RD07a
MaRP jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 10 godz 52 min 26 s
Cool

Cytat:
Napisał felkowski Zobacz post
Jak się wybierasz w okolicę mazur to traktując offem warto zobaczyć kanał mazurski. Jakby troszkę zapomniania i nieskończona inwestycja mająca łaczyć jeziora mazurskie z Bałtykiem. Na trasie mialo byc 10 śluz dla pokonania różnic terenu. Są jakieś tam legendy oparte na obserwacji konstrukcji śluz, że mogła to być droga w głąb lądu do ukrytych w głębi stoczni dla ubotów. Do dziś zachowało się 10 śluz, na różnym stopniu ukończenia. Po 5 po polskiej i ruskiej stronie. Jedne ukończone (Guja) i właściwie "działające", inne w stadium fundamentów.
...
Jeżeli dobrze kojażę, to na tym kanale, śluzach, byłem jeszcze w latach o..., no, dawno to było, żeby ponurkować w jednej z tych śluz, bodajże że w ostatniej po polskiej stronie.
Muszę zajrzeć do starych zdjęć, bo coś mi tam po łbie się tłucze, że nawet ślady po swastyce można było zobaczyć, a plotka głosiła, że można było samą swastykę z dna rzeczonej śluzy wyłowić, co nam wszakże się nie udało.
Śluzy są o tyle ciekawe, że różnica poziomów jest bardzo duża, chyba tylko na Kanale Bydgoskim jest wyższa.

M.