Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 29.10.2010, 23:42   #13
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 1 tydzień 6 dni 12 godz 32 min 47 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał rumpel_adv Zobacz post
od hamowania
hej

no dobrze. niech będzie: od hamowania również.

nie wiem tylko co zrobić z tym: jeśli przyjąć, że masz nalatane 5kkm na oponie /dla TKC80 po czarnym po tym przebiegu na 100 są wyje..ne zęby jak ta lala/ ile z tego przehamowałeś. 0,25%
bez przesady zatem Koledzy.
niestety jest tak jak napisałem, a im bardziej jest otwarta konstrukcja bieżnika opony /otwarta=kostka, zamknięta=slick/ tym bardziej zauważalne jest zjawisko ząbkowania biorące się z oddziaływania asfaltu na tzw. krawędź spływu bieżnika, która podczas jazdy wolnobieżnej /taka jest natura toczenia się przedniego koła nieprawdaż?/ jest zawsze taka sama dla opony przedniej.
owszem, zjawisko hamowania jeszcze ten efekt pogłębia, ale jak napisałem powyżej - nie róbmy sobie jaj z pogrzebu -przy normalnej turystycznej eksploatacji, hamowanie ma w przebiegu niewielki udział.
Diverek poddał w wątpliwość fakt, że TYLNA opona jego Afryki nie ma ząbków. no nie ma. moja też nie ma. żadna nie ma.
tylne koło to koło 'niewolnobieżne', niech tak będzie mi wolno je nazwać. czyli jego napęd nie bierze się od asfaltu/podłoża. skąd się bierze - wiadomo -> zatem rozkład sił przy przyłożeniu tylnego ogumienia do asfaltu jest zgoła inny niż w kole przednim. jeśli nawet pojawiają się ząbki to są one niwelowane przez zgoła inną krawędź natarcia niż ma to miejsce w przedniej oponie.
na spokojnie polecam się nad problemem zastanowić i jeśli już pisać autorytatywnie, że ząbkowanie opony przedniej powodowane jest tylko i głównie przez 'hamowanie' lub 'jeżdżenie tylko z pełnym bakiem' to proszę w oparciu o konkrety.

pozdrawiam
matjas

p.s. oczywiście wszystko to co napisałem tyczy motocykla sprawnego technicznie.

Ostatnio edytowane przez matjas : 29.10.2010 o 23:46
matjas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem