Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 30.10.2010, 10:28   #14
diverek
Amator podwórkowy

diverek's Avatar

Miasto: Kostrzyn nad Odrą
Motocykl: exRD04 '92, obecnie RD07A '98
Przebieg: >55kkm
Galeria: Zdjęcia
diverek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 4 godz 11 min 52 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał matjas Zobacz post
hej

no dobrze. niech będzie: od hamowania również.

nie wiem tylko co zrobić z tym: jeśli przyjąć, że masz nalatane 5kkm na oponie /dla TKC80 po czarnym po tym przebiegu na 100 są wyje..ne zęby jak ta lala/ ile z tego przehamowałeś. 0,25%
Owszem masz rację że hamowanie to skromny ułamek w porównaniu z jazdą. Matjas weź jednak pod uwagę jedną rzecz. Podczas jazdy wolnobieżnej na styku opona - asfalt dochodzi do minimalnego (śladowego) tylko tarcia. Natomiast podczas hamowania jest to kolosalnie większa wartość. Ile większa? Nie wiem. Stawiam że może to być nawet kilkaset tysięcy razy większa liczba!!! Wąska opona z niepełnym bieżnikiem, a właściwie to są tylko wąziutkie skrawki gumy na kostce. Masa Afri, masa szpeju, masa kierownika (czasami zdrowo ponad 300 kg) i hamowania na ostrym asfalcie ścierają część kostki.
Weź np gumkę do zmazywania ołówka i ugniataj jej jedną krawędź (jazda), i weź drugą taką samą i trzyj nią dużo rzadziej ale z dużo większym naciskiem (hamowanie). jak sądzisz, która szybciej zacznie tracić równoległość ścianek?
Oczywiście to tylko moje przemyślenia. Może ktoś bardziej naukowo to wytłumaczy?