Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 07.12.2010, 00:04   #45
Poncki

Poncki's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: XR250R
Przebieg: ły
Galeria: Zdjęcia
Poncki jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 2 tygodni 1 dzień 12 godz 26 min 16 s
Domyślnie

To ja mam pytanie. Nie do końca motocyklowe ale może jak się wiedzący wypowiedzą, to poznamy ogólne prawdy dotyczące olejów.

Kupiłem sobie Nysana Primera z 99r (temat nys był poruszany na początku wątku). Przyszła pora na zmianę oliwy. Zacząłem czytać w necie co mądrzejsze wypociny i trafiłem na coś takiego:

http://p12.neostrada.pl/oleje.pdf

Brzmi mądrze ale podchodzę z dystansem, bo ostatnio wielki guru z Castrola sugerował nie zmieniać oleju w ogóle

W każdym razie moja fura miała zalany genialny olej firmy W5 supertec 5w40. Brzmi nieźle, szczególnie że na opakowaniu jest dużo norm i dopuszczeń tego oleju. zrobiłem foto ale wyszło słabo. M. in. były tam dopuszczenia Porsche itp. Brzmi nieźle do chwili kiedy przeczytałem na dole "sklepy spożywcze Lidl"

No i nie wiem już jak to jest i co lać. Z tekstu w linku wynika że LM 5W40. Wszystko fajnie ale olej kosztuje około 160 zeta za 5l (max zniżki w IC). Czy warto lać wypasiony olej do padaki jaką jest Primera 1,6 w gazie (silnik nie bierze oleju i generalnie daje radę ale nie przyspiesza jak Afri więc pisze że padaka ).

Czy nie jest przypadkiem tak, że wystarczy lać olej z Lidla i będzie git?!
Co byśta zalaly na moim miejscu?

Ostatnio edytowane przez Poncki : 07.12.2010 o 00:13
Poncki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem