Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 12.01.2011, 11:43   #40
Łysy

Łysy's Avatar

Miasto: Łódź
Motocykl: RD04
Przebieg: 110 kkm
Łysy jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 dni 6 godz 32 min 54 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Driverd2 Zobacz post
Mój pojazd zabytkowy nie jest dobrem narodowym tylko moją prywatną własnością (nie mam takowego podaję to jako przykład)
Niestety, wpisując pojazd do rejestru zabytków, dobrowolnie poddajesz się przepisom o ochronie zabytków - ot, choćby zezwolenie na przekroczenie granicy. Trzeba przeczytać uważnie wszelkie paragrafy, bo jak się konserwatorowi nie spodoba np. nowy lakier - dostaniesz jeszcze karę za prace bez uzgodnienia i zniszczenie dobra narodowego
W Łodzi, przy remoncie Manufaktury (dawna fabryka Poznańskiego) i przy przebudowie na lofty dawnej fabryki Scheiblera, były cyrki z konserwatorami. Oba kompleksy są wpisane na listy zabytków, i właściwie nawet cegły samemu nie można ruszyć
Gwoli ścisłości - 4 lata temu koledzy przekraczali granicę Junakami, żaden nie był zabytkowy, ale miał powyżej 25 lat - i celnicy/pogranicznicy kazali pokazać zezwolenia. Nie wiem, czy ten przepis działa nadal, wtedy istotnie w ustawie tak było sformułowane. Czy ktoś się na tym zna z obecnych? Chętnie się dowiem, czy mnie moim Junakiem gdziekolwiek wypuszczą z Polski.
Pozdrawiam, Łysy.
Łysy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem