Masz na myśli czujnik położenia przepustnicy , a nie wału.
Dzisiaj dokonam pomiarów rezystancji samego potencjometru przy gażniku, wyjść napięć z modułu.
ps. moja tez czasami kicha w gaznik przy dodaniu gazu, ale częsciej chodzac na wolnych.
Dorzucam tekst z Afripedii przeciśnięty miernie przez translator. Tekst akurat dotyczy strzelania w tłumik.
Po pierwsze - Haynes: w "system zapłonu 5 - 7", w którym mówi, jak do badania TPS, mówi najpierw, że trzeba podłączyć sondy (z omomierza) między wartością zielone i żółte i sprawdź. To jest w porządku. Następnie musisz umieścić sondy na żółty i czerwony - teraz trzeba powoli otworzyć przepustnicę i zamknij go ponownie - opór musi wzrosnąć (z otworem) i spadek (z zamknięciem). To się nie dzieje. Przeciwieństwem dzieje (i dlatego, że moje okablowania był głupi). Jeśli jednak podłączyć między zielonym i czerwonym, opór idzie w górę iw dół, jak powinien.
Następna Haynes mówi nam do badania napięcia - z pozytywnym i negatywnym na zielono na żółto - to jest w porządku, tyle że zamiast się wartości między 4.7 i 5.3, mam wartości pomiędzy -4,7 i -5,3 (-4,95). Oznacza to, że prąd płynie w przeciwnym kierunku od tego, co się oczekuje. Po raz kolejny, myślałem, że mój okablowanie było złamane, ale to dokładnie te same testy na innych rowerów sprawdziłem ..
Teraz - z sondy (omomierz ustawiony na 20k) połączone między zielonym i czerwonym (nie żółty i czerwony jak w Haynes) na TPS się - opór początkowy (przepustnica zamknięta) powinny być + -0,84 (w moim przypadku 0,95 i to było zbyt wiele - bardzo wrażliwe!). Następnie można otworzyć przepustnicę i należy przejść do ok. 4,75 (ale sądzę, jeśli opór początkowy jest klucz).
Jeśli opór jest zbyt duży lub zbyt mały, trzeba jeszcze raz ignorować firmy to naprawić - za pomocą hex allenkey moment obrotowy typu (sp?) Poluzować TPS z jego uchwytu (można to zrobić bez wyjmowania zbiornika) i przenieść go - Nie pamiętam, w jaki sposób jest który, ale przetestować go z metra .. , gdy pojawi się na prawo okolicy 0.84 / 5 - dokręcić - i to jest to! (Może się mylić Mine od urodzenia / błąd fabryki - błąd był bardzo mały, ale konsekwencją bardzo denerwujące).
Nie mogę powiedzieć na pewno, że bawił się i są o tym myśleć - to już chyba zawsze tak było - rower nie unrideable - tak miał, że jednym z symptomów, że wiesz, jak również - Teraz to już nie ..! yaaay!
Różnica rower jest, że rower jest bardzo płynny - w górę iw dół, a także - kiedyś wyskoczyć narzędzi (w szczególności 4. na 3. na twardym dysku), które czytałem na innym forum tech, jest objawem błędnego TPS! Nie robi już tego.
Myślę, że nie ma prawie żadnych szans, że wyszedł w czasie - to było dokręcone zbyt bezpiecznie, a także, nie ma wystarczająco dużo obciążenie lub TPS to system sprężyn, aby zmusić go podczas jazdy. Albo japoński gość to źle, czy niektóre mechanik gaźnik, że manipulowanie przed czasem.
Ostatnio edytowane przez Dzieju : 13.02.2013 o 19:05
|