Cytat:
Napisał Dzieju
03 przy 100/h ma 4400-4600obr, zależy od stopnia zużycia opon przód /tył
przy 5000 pokazuje ok 110.
Jeśli masz przednią oponę nówkę/wysoką, a tylną zjechaną to obroty względem prędkości faktycznej będą ciut większe,lub odwrotnie w przypadku tylnej wysokiej nówki a przedniej zjechanej.
Różnice między zjechanym bieżnikiem a nówką dochodzą do ok 8mm plus z przodu z 5mm to może dawać różnice przy konkretnej prędkości ok 200obr/min.
|
Rozumiem, że te wartości V - obr. dostajesz na oponie 140/80, która jest ciut mniejsza od 130/90. Matematyka jest jasna, przy 130/80 można chyba zatem bezpiecznie (bez ryzyka wyraźnej utraty dynamiki) eksperymentować do 47z włącznie, bo to kosmetyka. A 180 km/h, a tym bardziej 200 km/h i tak nie zamierzam rozwijać.
Cytat:
Napisał rambo
To teoria, a w praktyce 49 dałbym jeśli czesto zagladam na szutry a 47 tylko szosa. Nie chodzi o jakieś 150 obrotów mniej czy wiecej a o to że skracamy większą zębatką biegi i wychodzi że wiecej zmieniamy tych biegów ale w terenie lekkim jest to na plus a na asflalcie na minus.
|
Na szutry często nie zaglądam, poza tym i tak jestem czerwoną latarnią off-u

. Ale moja babcia na tym talerzu z tyłu przy przyśpieszaniu na asfalcie 3-4 bieg do 140 km/h nie daje się zbytnio zgubić 2 x mocniejszym maszynom w stylu gs 1200 - wrażenia bezcenne

. I nie chciałbym tych możliwości za bardzo psuć, ale przy spokojnym turlaniu (czyli 80% mojej jazdy) troszkę silnik mógłby się niżej kręcić, a biegi być dłuższe. Wniosek prosty - założyć 47 i przetestować trzeba!