Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 29.07.2008, 23:18   #59
Kazmir

Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 14 godz 56 min 21 s
Domyślnie

Andrzeju nie pomyślałeś o pewnej prostej sprawie która to pozwala na umieszczenie wyświetlacza w dowolnym miejscu.Co to za sztuczka ano oddzielasz układ sterowania od wyświetlaczy i te jako same segmenty umieszczasz gdzie chcesz. Mam przed sobą taki układ i 3 segmenty (opcja z oprawką - bez oprawki wlutowane w płytkę głębokość jeszcze mniejsza) Wymiary jednego wyświetlacza szer 12 mm wys. 18 mm gł 18 (bez oprawki 14-15 mm) Szerokość całego segmentu 3 x 12 = 36-37.
Podsumowując układ sterujący montujesz np pod zbiornikiem paliwa a wyświetlacz w "kokpicie" jedyna wada tego rozwiązania to taśma lub przewód wielożyłowy ja w swoim naliczyłem 11 szt. Po złożeniu taka taśma ma 3mm na 2mm żaden problem na metry kupisz w sklepie z elektroniką. Moje rozwiązanie ma płytkę wielkości modułu zapłonowego !! ale była to adaptacja pewnego gotowego układu zupełnie od czegoś innego plus przetwornica na 5V (zasilanie scalaków) a całość ma 25 lat i leży na półce
Ma jeszcze dwa wyprowadzenia do pomiaru napięcia obcego czyli może służyć jako miernik.Oczywiście można zastosować mniejsze wyświetlacze i upchnąć to w zegarze obrotomierza.

PS. A my mamy do pogadania na osobności oj mamy !!!
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem