Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 07.05.2011, 18:37   #11
Tymon
majsterkowicz amator

Tymon's Avatar

Miasto: Galway/Wyrzysk
Motocykl: XR650r & XRV750
Przebieg: ~50kkm+
Galeria: Zdjęcia
Tymon jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 4 tygodni 21 godz 6 min 18 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Vooytas Zobacz post
A czy masz równo "zjedzoną" płaszczyznę gdzie pracuje łańcuch? tzn. od str silnika i od zewnątrz?

Jeżeli ta płaszczyzna od silnika jest mocniej wytarta to nie przejmowałbym się że odsuniesz nieco oś zębatki od silnika.
Wałek faktycznie w ładnym stanie

P.S. Teraz na to patrzę bo zdarzyło mi się założyć zębatkę odwrotnie (2 przykazanie Podoska .
A co jak jest odwrotnie
Wewnętrzna strona zębatki (ta od silnika strony) jest mniej wyrobiona niż zewnętrzna...

Strona zewnętrzna:

Strona wewnętrzna:

Cytat:
Napisał maher Zobacz post
Jeśli załozysz zębatkę wypukłym do środka wówczas łańcuch będzie nie w jednej lini przez co zębatka będzie mocno pracowała boczną krawędzią co wpłynie na szybsze zużywanie łańcucha i zębatki.Moim zdaniem twoja stara zębatka jest jeszcze w niezłym stanie,pamiętaj przy montażu o nasmarowaniu wałka żeby rdza nie przyspieszała bezsensownie jego zużycia.
Wiem - dlatego sie pytam - bo zębatka co mam teraz jest symetryczna - wiec ma 2strony "wypukłe" - jest to oryginalna zębatka hondy.
zakładając ją odsune oś zębatki od silnika...

Cytat:
Napisał Kazmir Zobacz post
No właśnie! Wszyscy (prawie) walą tony smaru na łańcuch, ale wieloklina nikt nie przesmaruje? Potem już tylko lament.
Smar z MoS2 już mam zakupiony i przed założeniem będę smarował - tylko musze rozwiązać zagadkę odunięcia osi zębatki od silnika...

-=TyMoN=-
Tymon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem