Cytat:
Napisał Vooytas
A czy masz równo "zjedzoną" płaszczyznę gdzie pracuje łańcuch? tzn. od str silnika i od zewnątrz?
Jeżeli ta płaszczyzna od silnika jest mocniej wytarta to nie przejmowałbym się że odsuniesz nieco oś zębatki od silnika.
Wałek faktycznie w ładnym stanie
P.S. Teraz na to patrzę bo zdarzyło mi się założyć zębatkę odwrotnie (2 przykazanie Podoska  .
|
A co jak jest odwrotnie

Wewnętrzna strona zębatki (ta od silnika strony) jest mniej wyrobiona niż zewnętrzna...
Strona zewnętrzna:

Strona wewnętrzna:
Cytat:
Napisał maher
Jeśli załozysz zębatkę wypukłym do środka wówczas łańcuch będzie nie w jednej lini przez co zębatka będzie mocno pracowała boczną krawędzią co wpłynie na szybsze zużywanie łańcucha i zębatki.Moim zdaniem twoja stara zębatka jest jeszcze w niezłym stanie,pamiętaj przy montażu o nasmarowaniu wałka żeby rdza nie przyspieszała bezsensownie jego zużycia.
|
Wiem - dlatego sie pytam - bo zębatka co mam teraz jest symetryczna - wiec ma 2strony "wypukłe" - jest to oryginalna zębatka hondy.
zakładając ją odsune oś zębatki od silnika...
Cytat:
Napisał Kazmir
No właśnie! Wszyscy (prawie) walą tony smaru na łańcuch, ale wieloklina nikt nie przesmaruje? Potem już tylko lament.
|
Smar z MoS2 już mam zakupiony i przed założeniem będę smarował - tylko musze rozwiązać zagadkę odunięcia osi zębatki od silnika...