Cytat:
Napisał Artuditu
Hej. Ujeżdżał ktoś i może coś o plusach dodatnich i ujemnych napisać? Co się sypie? Jak z trwałością ogólną, wrażenia z jazdy itp. Dzięki
|
Kilka refleksji C&P z mojej strony ...
Za namową kolegi kupiłem w salonie nowego KLR-a 650-tkę. Zakup ten nie był spowodowany jakąś szczególnie przemyślaną decyzją, jednak udało mi się na kawce spędzić wiele fajnych chwil, co więcej, w 2009 r., to własnie KLR uratował jeden z moich wyjazdów.
Kawasaki KLR 650, Durmitor, Czarnogóra
Kawasaki to konstrukcja stara, na pewno z lat 80-tych, lub nawet starsza. KLR to motocykl enduro, czasem też zaliczany do kategorii dual-sport. Singiel, moc 43 KM, „na oko” rzeczywiście konstrukcja przypominająca motocykle enduro. KLR to maszyna bardzo uniwersalna, można śmigać i po asfalcie, nawet po aqutostradzie. Z drugiej strony można spokojnie na nim uderzyć w lekki i średni teren. Jak na swoje możliwości i przeznaczenie KLR jest dość ciężki, bo waży ok 170 kg. W teren to dość sporo. Świetnie nadaje się do śmigania po zatłoczonym mieście, łatwo się prowadzi, jedyny minus w takim środowisku to dość szeroko rozstawione lusterka. Pali mało, nie wymaga częstych przeglądów, oleju nie bierze – ogólnie bardzo fajny sprzęt. KLR-em miałem przyjemność, choć pierwotnie wydawało mi się nieprzyjemność, objechać Czarnogórę, przy czym w żaden sposób do wyjazdu go nie przygotowywałem, bo o tym, że to własnie na nim będę jechał dowiedziałem sie na kilka godzin przed wyjazdem. Wtedy właśnie okazało się, że mozna nim spokojnie zrobić ponad 700 km w ciągu dnia po europejskich autostradach i całkiem nieźle radzi sobie w terenie. Ale to inna, długa historia opisana w dziale Podróże. Motocykl sprzedałem w 2010 r. – mam nadzieję, że dobrze służy aktualnemu właścicielowi.
Zalety
- Wszechstronność
- Małe spalanie, a tym samym, w zależności od stylu jazdy, stosunkowo duży zasięg (pod 300 km)
- Bezawaryjność
- Prostota konstrukcji
Wady
- Kiepskie hamulce !!!
- Zbyt mały bak na wycieczki w pampę
- Zbyt duża masa jak na motocykl typu dual-sport
- Za mała moc (powiedziałbym, że powinien mieć min 50 KM, a przy swojej masie nawet nieco więcej – pod 60 KM)
Przebieg 10 tyś. km
Ja drugi raz nie kupilbym tego motocykla.