Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 07.07.2011, 17:38   #23
borut

borut's Avatar

Miasto: Brzeg
Motocykl: RD07a
Przebieg: 200.000
Galeria: Zdjęcia
borut jest na dystyngowanej drodze
Online: 12 godz 59 min 30 s
Domyślnie

Myśmy sobie z ludzikami wyrobili międzynarodowe prawo jazdy. Taka szmaciana książeczka na bazie papieru do dupki.

Wniosek + zdjęcie + wydział komunikacji + 2 tygodnie + 20zł. (cena 2008r)

Jest ono ważne jedynie za okazaniem również "plastikowego" prawka ale oni o tym nie wiedzą. Fakt, że jest jak wół tam napisane ale myśmy powiedzieli, że jeżeli w Polsce wyrabia się międzynarodowe prawko to zabierają na czas jego używania "plastik".
Przechodziło to przy każdej kontroli na Ukrainie i w mateczce Rosyji jak i na granicach.
W razie gdyby zabrali to masz to gdzieś bo lecisz dalej na plastiku.

Na Ukrainie jednak z tego co wiem próbują zabrać dowód rejestracyjny a nie prawko. W Rosji zabierają prawko i wystawiają zastępcze o ile nie można na miejscu zapłacić mandatu.

Generalnie trzymać się przepisów, mieć fajki przy sobie, być wiecznie biednym studentem lub nauczycielem a w ostateczności straszyć konsulatem.
To ostatnie poradził nam w zeszłym roku Ukrainiec który opowiedział historię z pewnym kierowcą autobusu, który rozdmuchał tak sprawę swojego zatrzymania, że oficjalnie interweniowała UE.
Po tej sprawie policja ma zakaz zatrzymywania pojazdów UE chyba, że jest jakieś ewidentne przewinienie. (zawsze się coś znajdzie ale już nie tak do końca)
W zeszłym roku mijałem wiele patroli policji i żaden nas nie zatrzymał mimo, że kroili wszystko co jechało. Byłem trochę w szoku bo nie tego się spodziewałem.
Czy przypadek czy też nie, nienawidzę śmigać przez ten kraj. 2008 kasy poleciało strasznie dużo na łapówy ale w 2010 - 0$