Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 21.07.2011, 13:34   #62
fxrider
Niepoprawny ideologicznie - XTZ/GS/LC4 ;)

Miasto: Józefów
Motocykl: R1100GS, LC4
fxrider jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 57 min 31 s
Domyślnie

Wiesz, w tych drogowych nawigacjach ślad to właściwie zbędny dupereł - 95% użytkowników jest on zupełnie niepotrzebny. Z navi typowo szosowych które potrafią obsługiwać ślady kojarzę tylko AM, iGo i garmin (choć niektóre nie potrafią go wyświetlić na mapie - tylko nagrywa).
Generalnie każda navi ma swoje formaty, choć zdaje się, że iGo wspiera .kml, ale nie wiem, czy przypadkiem nie tylko w zakresie waypointów (jeszcze nie badałem tematu).
W terenie można konwertować kilka najpopularniejszych formatów za pomocą PPC/PNA i programu G7toWinCe (ja tego używam to "zgrania ze sobą" garmina i OziExplorera w terenie).
Na PC to nie problem, bo jes GPSBabel.

Co do map z geoportalu - jak najbardziej da się, choć jest to dosyć pracochłonne i upierdliwe (zwłaszcza zanim się wprawy nabierze). Opisywałem to kiedyś tutaj i na garniaku. Myślę nad napisaniem jakiegoś programu do tego, ale czasu ciut brak...

Jako przykład wrzucam linka do jednej z mapek, można ją otworzyć w GE (Google Earth) lub (akurat tą, bo jest przygotowana) odpalić w garminie z obsługą Custom Maps (wrzucamy do tegoż folderu na karcie + akrywacja z menu map).
http://archiwum.xtzclub.pl/pub/inne/..._lukow_wgs.kmz
(obejmuje obszar na wschód od Wawy, m.in. poligon w Rembertowie)
W GE można suwakiem w lewym panelu regulować przezroczystość poszczególnych warstw.
+ jeszcze track z tamtych okolic, żeby porównać dokładność:
http://archiwum.xtzclub.pl/pub/inne/...10.04.2011.kml
(Motormaniak: to jest (niepełny) ślad z tego dnia, gdy się na poligonie akurat spotkaliśmy )

Jak będę miał ciut więcej czasu mogę opisać co i jak; chyba w ogóle to trzeba wydzielić kilka postów z tego wątku do nowego już...

pzdr, Adam

Ostatnio edytowane przez fxrider : 21.07.2011 o 13:36
fxrider jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem