Cytat:
Napisał Dzieju
Nigdy bym się nie wybrał za granicę tylko z dowodem , to że niektóre kraje "dopuszczają" taką opcję to wcale nie znaczy że ktokolwiek wewnątrz kraju będzie miał ochotę uznać nasz dowód jako dokument a samo przepuszczenie przez granicę nie daje dalszych gwarancji.
|
Jasne, bo przecie o tym czy wpuszczają na dowód czy paszport decyduje Pan Mietek co zamiata na przejściu granicznym. Dokładnie tak samo jak o uznawaniu, bądź nie paszportów. A nawet jest odpowiedzialny za decyzje czy wiza jest nam potrzebna! :-D
Cytat:
Od zawsze paszport był dokumentem międzynarodowym i tak jest nadal ,
|
A guzik prawda! Takim dokumentem się stał dopiero w XIXw.
Cytat:
żaden przepis tego nie odwołał , ciekaw jestem jak wygląda załatwienie spraw urzędowych lub podobnych na polski dowód......
|
A jakie to sprawy urzędowe masz na myśli ?
Cytat:
Po prostu nie rozumiem o co chodzi , może to kwestia wielkości dokumentu? i jego gabaryty 125x88x3 mm staje się przeszkodą?
Życzę udanych "bezpaszportowych" wyjazdów.
|
Na razie mam paszport (zrobiony przed wejściem RP do strefy 'szengen'), ale ciesze się że nie będę musiał robić kolejnego żeby się kopnąć na bryndzowe haluszki, guljasz, albo żeby zamoczyć jaja w morzu śródziemnym. Oszczędzi mi to konieczności wizyty w urzędzie, a zaoszczędzone 140zł wydam na figi i popitke

A teraz chętnie bym się dowiedział dlaczego wg Ciebie paszport jest lepszym dokumentem od dowodu osobistego i co powoduje że dowód nie wystarczy żeby załatwić 'sprawę urzędową'

BTW kolejnym debilizmami są 'zielone karta' czy 'miedzynarodowe prawo jazdy'.