Łamigłówka z modułami - Transalp 1993
Ponieważ wyczerpałem temat możliwie wszędzie więc pozwoliłem sobie na strzał w tym miejscu.
Łamigłówka elektryczna Transalp 1993 rok.
Postaram się w miarę sensownie to opisać a nie będzie łatwo.
Zupełnie zielony w elektryce motocyklowej nie jestem ale z tym nie mogę sobie poradzić. A wiec....
Znajomy ludzik śmigał na Trampku - i jak zwykle to bywa - daleko od domu ups... Obrotomierz umarł, jeden gar padł. Wiadomo – moduł.
Ponieważ, ludzik nie bardzo wiedział który moduł padł, a w zapasie miał dwa więc wymienił oba i pojechał dalej.
Po powrocie chciał sprawdzić który umarł i tu zaczyna się niezła zabawa.
Dodam, iż Trampek w oryginale czyli, żadnych elektronicznych dodatków typu alarmy itp. Sprzęt bez problemów śmiga, pali na dotyk, instalacja elektryczna wygląda na porządną, kostki i wtyki dobrze zarobione, aku brzytwa.
Mamy do dyspozycji 4 moduły (nazwę je kolejno ABCD)
Moduły „ABC” są o symbolu MS8 CI558 2.N 171
Moduł „D” jest bez symbolu – jakiś zamiennik
Kombinacji podłączenia jest 12. Problem w tym, że dzieją się cyrki gdyż każdy z nich jest i dobry i zły.
Ludzik śmigał na modułach „AB” i któryś z nich padł. Moduły „CD” to zapas który wstawił do moto po awarii i tak wrócił do domu.
W garażu podłączaliśmy po kolei następujące kombinacje w celu wywalenia wadliwego.
Pierwsza kolumna liter to gniazdo nr 1 itd.
1. B A - nie działa (kontrolki świecą, starter cisza)
2. A B - nie działa
3. A C - nie działa
4. A D - działa (silnik pali, obrotomierz ok, ładowanie ok – wszystko ok)
5. B D - działa
6. B C - nie działa
7. C B - nie działa
8. D B - działa
9. D A - działa
10. C A - nie działa
11. C D - działa
12. D C - działa
Moduły AB na których moto mu zdechł nie działają ze sobą w dwóch możliwych kombinacjach ale osobno w połączeniu np z modułem D (zamiennikiem) działają i na pierwszym styku i na drugim.
Generalnie wszystko w połączeniu z modułem D (zamiennikiem) działa w jakiejkolwiek kombinacji.
Sumując kombinacje działające:
AD
BD
DB
DA
CD
DC
Sumując kombinacje nie działające:
AB
BA
AC
BC
CB
CA
Pytanie brzmi: Który moduł jest zły i o co tu chodzi?
Czynność kontrolną powtórzono i wszystko się sprawdziło.
Nie ma mowy o niedokładnym styku zewnętrznym, nadpalonych kablach czy podobnych usterkach. Na pewno elektronika.
Aaa. Najważniejsze!!! Drugi raz sprawdzaliśmy już kompletnie bez wcześniejszego spożycia alkoholu. Tak dla pewności - ciężko było ale jakoś przeżyliśmy....