Wątek: Htc
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 10.10.2011, 18:44   #14
borut

borut's Avatar

Miasto: Brzeg
Motocykl: RD07a
Przebieg: 200.000
Galeria: Zdjęcia
borut jest na dystyngowanej drodze
Online: 12 godz 59 min 30 s
Domyślnie

Jest wiele programów na Andruta. Większość wymieniona w komentarzach.
Jeżeli potrzebujesz samego nawigowania to te programy są dla Ciebie ale jak tylko przejdziesz na offroad lub pojedziesz gdzieś gdzie nie ma map to będziesz w tyłku.

Osobiście nie uznaje nawigowania chyba, że do znalezienia konkretnego adresu w mieście. Ale "zwykła" mapa w formie elektronicznej pokazująca ukształtowanie terenu, punk gdzie jesteś, kompas, checkpointy gdzie zmierzasz no to więcej chyba nie trzeba.

Na Andruta polecam darmową aplikację Oruxmaps. Jest do pobrania w Android market.

Możliwości tej niewielkiej aplikacji przewyższają wszystkie dotychczasowe programy do nawigacji jakie widziałem. "Wadą" jest (chociaż dla mnie to nie wada), że nawigowanie jest tylko online ale co masz w zamian?

Najważniejsze:
- możliwa całkowita praca offline (przed wyjazdem pobierasz mapy w domu)
- pobieranie map (m.in. google, microsoft - serwerów z mapami jest sporo) na kartę pamięci. Masz wyświetloną mapę z punktem gdzie się znajdujesz.

- pokazywanie podczas jazdy wszystkich wodotrysków związanych z położeniem geograficznym, wysokością, prędkością, średnią i innymi rzeczami dostępnymi w lepszych nawigacjach.

- rejestrowanie tracka z podziałem na sesje (np dni), trasy. Tracka można później zaimportować do programu na kompie i poustawiać lub "przelecieć" się całą trasą w 3D w google earth. (zarządzanie trackami jest spore)

- eksporty i importy do kml (google earth) lub gpx (popularne rozszerzenie dla różnych programów)

- check pointy bardzo rozbudowane (mozna od razu dodać zdjęcia np noclegu)

- automatyczne kopii zapasowych tras więc nawet jak coś pójdzie nie tak to reszta pozostaje.

- bardzo rozbudowane statystyki
- całkowicie modyfikowane menu które umożliwia dostosowanie ekranu do własnych potrzeb

- można współpracować bezpośrednio z serwisami które umożliwiają pobranie gotowych trakców (np. typowy sponton - wyjazd np w Czechy, nie masz najmniejszego planu działania a chcesz pośmigać fajną trasą. Szukasz wifi w jakimś barze, łączysz program z serwisem i pobierasz tracka np moto enduro z tych okolic i zapierniczasz sobie wg niego)

- masa innych funkcji.
- jeżeli ktoś jest maniakiem to może dokupić sobie czujnik tętna na bluetooth ale to bardziej dla rowerzystów lub biegaczy.

- integralność z serwisami np. GPSies, Mytrack.

Wszystko to jest w prostej i intuicyjnej oprawie.
W tym roku grzałem z tym programem przez Albanię i powiem, że ludzikom mapki skończyły się a u mnie wszystko oznakowane pięknie (pięknie jak na Albanię)

Sumując ten program jest wyposażony we wszystko co potrzebne jest na wyprawę offroad lub w rejony gdzie jeszcze nie nawigują przeciętne nawigacje.
Oczywiście jeżeli dysponujesz pakietem internetowym to nawiguje i doczytuje na bieżąco mapy no ale to już tylko przy online.

Więcej info http://www.oruxmaps.com/

W razie gdyby był potrzebny help z pierwszym ogarnięciem programu to chętnie pomogę. Wydaje mi się, że warto.