Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 13.11.2011, 17:04   #63
lena

lena's Avatar

Miasto: Polska poł.-wsch.
lena jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 22 godz 35 min 55 s
Domyślnie

Zgodnie z planem wracamy następnego dnia na Przylądek Św. Wincentego,żeby w ciągu dnia pocieszyć oko. Obszar ten jest częścią rezerwatu Parque Natural Suoloeste Alentejano e Costa Vincentina, utworzonego głównie ze względu na specyficzną roślinność. Można tu podziwiać karłowate odmiany roślin, endemiczne nadmorskie goździki, jałowce, narcyzy, etc.

IMG_2933.jpg

Bez problemu zjeżdżamy z asfaltu na kamienisto - piaszczyste dróżki, skąd rozpościera się widok na otaczające skały i morską toń.

IMG_2925.jpg

IMG_2931.jpg

IMG_2808.jpg

IMG_2844.jpg

IMG_2920.jpg

Jak widać, nie jesteśmy stosownie ubrani na pojeżdżawkę, kierujemy się
więc tam, gdzie gołe torsy są jak najbardziej na miejscu, czyli na plażę.
Po drodze z Sagres na Cabo de Sao Vincente znajdują się dwie plaże. Pierwsza z nich, doskonale widoczna z Fortalezy - Plajade Torcal - większa i bardziej znana, jest głównym miejscem lanserki surferów i tekstylnych ogólnie .

IMG_2950.jpg

Nuuuda jak widać, dobrze że otoczenie inspiruje. Natura jest wielka.

IMG_2958.jpg

IMG_2946.jpg

Po szybkim zlustrowaniu terenu jedziemy dalej do Plaja de Beliche, już tak z ciekawości. Po drodze mijamy ruiny zawieszone nad skalnym zboczem :

IMG_2909.jpg

z taaakim pejzażem :

IMG_2908.jpg

Pokonując galerię schodów w dół przekonujemy się,że było warto . Plaża jest zdecydowanie bardziej kameralna, otulona niemal pionowymi ścianami klifów.

IMG_2775.jpg

Na śniadanko można sobie wyłowić omułka tudzież małżyka .

IMG_2779.jpg

Bardzo mi się tu podoba. Klimacik jest, średnia wieku 40 + i pełen luz, bez napinki i ciasnych tekstyliów . Rozkładam się na piasku, odmawiając dalszej eksploracji okolic przylądka. Wojtek jedzie sam i przywozi z powrotem cieszące oczy zdjęcia :

IMG_2811.jpg

IMG_2823.jpg

IMG_2830.jpg

A ja cieszę się piękną pogodą i ciepłą wodą, starając się zasymilować z plażowymi sąsiadami. Jest pięknie .

IMG_2786.jpg

IMG_2855.jpg

IMG_2794.jpg

IMG_2854.jpg

IMG_2858.jpg

IMG_2867.jpg

IMG_2802.jpg

Po takim relaksie droga powrotna usiana kilkudziesięcioma schodami jest bolesna .

IMG_2897.jpg

Mój nastrój poprawia ceramiczne zagłębie, którego wnętrze wabi kolorami. Niestety te przeklęte kuferki motocyklowe nie są z gumy i mieszczę tylko kilka niewielkich "skorupek", które szczęśliwie udało mi się dowieźć w całości do domu .

IMG_2998.jpg

IMG_3000.JPG

IMG_2938.jpg
lena jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem