Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 16.11.2011, 22:54   #79
lena

lena's Avatar

Miasto: Polska poł.-wsch.
lena jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 22 godz 35 min 55 s
Domyślnie

Pierwotne plany wizyty na Gibraltarze wiązały się z chęcią 2-3 dniowego wypadu na czarny ląd. Ale jak to zwykle z planami bywa...ulegają zmianie. Pogoda wciąż nas nie rozpieszcza - chmury i mgła, szału nie ma również pod względem temperatury. Klnę ze złości, że odpuściłam wyjazd w czerwcu. Mniemam, że Ci, których wtedy "błogosławiłam" obeszli się tylko pryszczem na języku , a życzyłam im co najmniej...sraczki, rzygaczki, ospy i hemoroidów .
Gibraltarską skałę (430 m n.p.m) nie sposób przeoczyć.

IMG_3293.jpg

IMG_3292.jpg

Wznosi się dumnie nad portem, a z jej szczytu rozpościera się piękny widok na Cieśninę Gibraltarską i hipotetycznie -góry Atlas w Afryce. "Hipotetycznie", ponieważ na taki widok liczyliśmy, niestety mgła i niski pułap chmur rozwiały nasze marzenia.
Tak tak, gdzieś tam.....jest Afryka

IMG_3385.jpg

IMG_3342.jpg

Zanim jednak dotarliśmy na szczyt, musieliśmy pokonać główną ulicę tworzącą skrzyżowanie z pasem startowym (na czas startu lub lądowania samolotu szlabany zamykają możliwość przejazdu) lotniska.

IMG_3339.jpg

Na dzień dobry nastrój poprawia nam cena paliwa :1,2 E/litr , to jak dotychczas najtaniej .
Na Szczyt Skały (The Top of the Rock)wjeżdża kolejka linowa, która zatrzymuje się w połowie drogi przy Jaskini Małp (Apes' Den). To jedyne miejsce w Europie, w którym możemy zobaczyć bezogonowe małpy - magoty.
Nie idziemy na łatwiznę, kolejkę oglądamy :

IMG_3387.jpg

IMG_3326.jpg

ale pniemy się uparcie pod górę na własnych kołach.

IMG_3336.jpg

Magoty wyglądają słodko:

IMG_3331.jpg

aż do momentu, gdy jeden z osobników przejmuje panowanie nad maszyną:

IMG_3307.jpg

Widać "czytata", bo przewodnik po Hiszpanii najpierw przegląda, a dopiero potem "bierze na ząb", dziurawiąc tankbag.

IMG_3310.jpg

Spragniona, usiłuje dobrać się do coli :

IMG_3318.jpg

Konfrontacja :

IMG_3313.jpg

Dumna zwyciężczyni:

IMG_3319.jpg
lena jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem