Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 24.11.2011, 11:20   #15
Miszel
Gość

Online: 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał rambo Zobacz post
dlatego pisałem o seri X78 która ma opcje własnego routingu na urządzeniu. Działa to ciekawej w niż w zależności jakim pojazdem się poruszamy. Mała symulacja tego jest w MS, ale tylko skala między główne drogi i nie utwadzone.
[...]
Pełna kontrola. Nie wyobrażam sobie z tej funkcji zrezygnować jeżdząc endurakiem
Nic nie potrafie powiedziec o x78. To o czy piszesz faktycznie czasami sprawia kłopoty w samochodzie - aż by się chciało mieć takie możliwości jak w Automapie. Ale źródło problemu tkwi raczej w skopanej kategoryzacji dróg na mapie (chodzi głównie o CNErope), a więc jest niezależne od samego odbiornika.
Natomiast na motocyklu raczej się nad tym nie zastanawiam. Bazuję na waypointach. Jeśli nie chce mi się planować niczego wcześniej, to biorę mape papierową, jadę z grubsza na pałę i ad hoc dobijam waypointy na podstawie tej mapy, w zależności od humoru, lub tego co zastaję na miejscu.
Jeśli planuję wcześniej, to robie to w Basecamp, albo w całości, albo fragmenty trasy, wbijając waypointy w których bardzo chcę jednak się znaleźć. Niektóre waypointy mogę też zapisać osobno, dla wygody. Tak ułożoną trasę zapisuję jako 'trasa' (route) ale także konwertuję ją do ścieżki (track). Do jazdy wyświetlam obie - trasę i ścieżke - naraz i mam: 1. sztywny ślad którego mogę się trzymać zgodnie z planem i 2. dynamiczną trasę z rekalkulacją w przypadku zjazdu w bok. Nawiasem: w Montanie można wyłączyć rekalkulację trasy - niektórzy się tym podniecają, ale powyższy trik jest chyba fajniejszy.

Na enduro z garminem, to w ogóle można najprościej jak się da: wbijasz punkt docelowy i ustawiasz "najkrótsza droga". Jeśli masz City Navigator Europe, to nie ma przy tym znaczenia czy wybierzesz unikanie dróg gruntowych, czy nie - fun masz gwarantowany! Próbowałem tego wiele razy i nigdy sie nie zawiodłem - Przygoda!!!
Zdrówko,
Miszel
  Odpowiedź z Cytowaniem