Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 28.11.2011, 01:33   #20
ArtiZet

ArtiZet's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: akalicy stolicy
Motocykl: XRV650
Przebieg: 90+
ArtiZet jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 2 tygodni 4 dni 6 godz 1 min 4 s
Domyślnie

To ja dopiszę co wg. mnie ciekawego poza wymienionymi:

1) Droga T0117 z Jałty do Bakczysaraju- super asfalt i winkle do pozamykania oponek, a co jakiś czas punkty widokowe

2) Skalne miasto Mangup-Kale z wykutymi przed wiekami izbami mieszkalnymi

3) Kolejka linowa na górę Aj-Petri (1234m.n.p)

4) Widoki na wybrzeże i Morze Czarne z Aj-Petri

5) Pałac Woroncowa w Ałupce(miasteczko powstałe ok. X w.n.e od 1475r do 1783 było we władaniu Tureckim- potem przeszło w rece rosyjskie)
Woroncow został mianowany generałem-gubernatorem kraju Noworosyjskiego i w 1823 roku przybył na Krym a w Ałupce nad samym morzem postanowił zbudować pałac w stylu angielskim.

6) Bajker Pub w Sudaku- ciekawie urządzone i przyjazne dla motocyklistów miejscem ze świetnią kuchnią i miłą obsługa. Ceny nieco wyższe niż w innych knajpkach ale super atmosfera a motocykliści dostaja 20% zniżki na jadło i napitek a odbywa sie to na zasadzie pokazania dowodu rejestracyjnego, który kelner zabiera, znika z nim za barem i nie ma go 8-10 min.

7) Parę km. za Sudakiem miejscowość Słoneczna Dolina- produkuje się tam m.in. słynne wina "Czarny Doktor" i "Czarny Pułkownik".
Poza tymi markowymi mozna się zaopatrzyć w różnorakie winka lane "z kija" w plastikowe butelki.

8) Szolkino- mieści się tam niedokończona elektrownia atomowa (Atomelektrostancja).
Wybudowana za 1mld. dolarów i ukończona w 90% elektrownia(brakowało tylko materiału rozszczepialnego w reaktorze) po wybuchu w Czarnobylu na skutek protestów ludności nie została uruchomiona a obecnie to kupa betonowych płyt i złomu, który szabrują miejscowi.

Samo miasteczko Szolkino było najnowszym tworem epoki komunizmu- miasto nie ma nazw ulic, jest zbudowane na planie koła i są tylko nr. bloków- obecnie bloki to obraz nędzy i rozpaczy- powybijane szyby lub poutykane okna folia srebrną lub jakimiś szmatami; w mieście prawie nie widać mieszkańców a jedynie na targu przy tutejszym PKS-ie pojedyncze osoby. Zardzewiałe, siatki i urządzenia na placach zabaw tworzą przygnębiającą atmosferę- miasteczko spokojnie mogłoby grać w filmach Alfreda Hitchcocka- prawie nie widac tu mieszkańców ...tylko te koszmarne bloki z wielkiej płyty.
Z ciekawostek to aż 40% z 16 tys. mieszkańców zasiedlonych tutaj niegdyś miało wyższe wykształcenie techniczne- były to kadry dla powstającej tutaj elektrowni; obecnie nie wiadomo ile osób tam mieszka ale w mojej ocenie niewiele i tylko w sezonie urlopowym...

9) Dla podróżujacych autostradą Kijów-Odessa godny polecenia motel E95 (na 425km autostrady)- standard "europejski" choć ceny też nie ukraińskie- w 2009. cena była 495HR/pok. 2os. ze śniadaniem ale standard super- sauna, basen, korty tenisowe...

ArtiZet jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem