Cytat:
Napisał Pajdor
Serwus
Mógłbyś dopisać odnośnie przygotowań motocykla, co zrobione, jakie części wziąłeś na zapas, jakie straty / zniszczenia, co warto wziąść opróćz kuchenki i śpiwora oprócz takich rzeczy "wiadomo że CZeba"
|
Motocykl
Regulacja zaworów i gaźników
wymiana oleju + bańka 4l i filtr na drogę
regulator napięcia
linka uniwersalna ( sprzęgło , gaz )
klocki hamulcowe na zapas ( przywiozłem )
łożyska na zapas ( przywiozłem )
filtr powietrza ( jeśli wymienisz przed wyjazdem nie trzeba zapasu zabierać wymieniłem przed wyjazdem z Mongolii i był ok . Wymieniłem by nie targać go do domu )
rurka do połączenia wężyków paliwa w razie awarii pompy
zębatka przednia na zapas + wymiana napędu przed wyjazdem
dętka przód i tył , łatki , klej , nowe TKC , wentyle , łyżki
klucze w uzgodnieniu z chłopakami
świece 2 szt , poxipol ,kropelka, taśma do klejenia węży , trytytki , papier ścierny , kawałek wężyka .
miałem po boku jak na foto widać baniak na paliwo 10l. Pomysł ściągnięty od Pretora. W sumie nie był potrzebny . Odradzam takie zamontowanie. Jak się trzeba będzie w ruchu podeprzeć nogą to może ją nieźle poharatać a nawet złamać . Przydały się grzane manetki .
Sprzęt biwakowy podstawowy . Namiot , mata , śpiwór , kuchenka na paliwo , latarka czołowa i na korbę itp. Ogólnie bazowałem na " Liście Podosa "
Przed wyjazdem wykosztowałem się z Robertem na interkomy .Kiedyś miałem zdanie , że to fanaberia gadżeciarzy . Ten wyjazd zmienił moje podejście do tego urządzenia . Wieeele razy ostrzegaliśmy się o dziurach w drodze, o sypkim piachu , czy po prostu tankowaniu , lub przerwie na kawę . Można się umówić bez zatrzymywania a i w tak dalekiej drodze o d... Maryny pogadać . Dodam , że nie rozpraszało mnie . Nie wiem jednak czy nie będzie bałagan jeśli na raz będą chciały porozmawiać 4 osoby .
Straty to:
zgubienie menażki , fajnej deszczówki Modeki

( nie wiem jak ale wysunęła się przez dziurę w siatce ) . Od kamieni zdrowo poobijana osłona silnika ( rasowo teraz wygląda ) . Uszkodzona kuchenka na paliwo ( wywrotka ) Wykręcające się śruby ( warto używać Loctite przed wyjazdem ) . Tu ryska , tam ryska ... więcej nie pamiętam