Cytat:
Napisał irokez
ślad - wrzucasz dowolny z kompa, widzisz go, jedziesz po nim, ale jak zjedziesz to urządzenie nie każe Ci wracać do śladu, sam musisz do niego wrócić; poza tym nawigując po śladzie navi nie wyświetla ile km/min pozostało do celu
|
Ale tak jest przecież w każdej nawigacji! Nawigacja "po śladzie" z natury rzeczy zawsze wygląda tak: masz na ekranie narysowaną kreskę śladu, widzisz swoje położenie względem niej i jak chcesz, to się tego trzymaj, a jak nie to nie.. Jednak w razie zjechania z kreski śladu nie dostaniesz żadnych komend ani ostrzeżeń, tyle tylko że widzisz to na ekranie. Można natomiast zrobić co innego: na wyświetlonym śladzie można wbić waypointy w jakiś krytycznych miejscach (skrzyżowania, zjazdy z głównej drogi, etc.) i uruchomić alarmy o zbliżaniu się do tych punktów. Wtedy masz namiastkę "normalnej" szosowej nawigacji. Ale czy jest w ogóle sens w to się bawić?
Montana, owszem, pokazuje ci ile masz do punktu końcowego tego śladu.
@ kolasek77
Nie mam pojęcia czy Montana kupiona w US i PL czymś się różni. Podejrzewam (ale nie jestem pewien!), że niczym: w firmware, w setupie, jest tak dużo egzotycznych języków do wyboru, że wydaje mi się że Garmin robi tą samą wersję na cały świat. Pomijam kwestię zakupu Montany z załadowaną (za dopłatą) mapą Europy lub USA.
@ ATomek - pytałeś na

, ale odpowiadam hurtem
Nie znam zumo660 i na pewno nie jestem wskazać szczegółowych różnic z Montaną. Ale jedna ogólna różnica jest dość widoczna:
1. Zumo660 to w gruncie rzeczy nawigacja samochodowa (z jej ergonomią poruszania się po szosach), odpowiednio "utwardzona" (woda i wibracje) i prawdopodoobnie z paroma ficzerami przydatnymi na motur.
2. Montana to typowa nawigacja turystyczna (z jej ergonomią korzystania z map topo i rastrowych i ogólnie bardziej "off"), tyle że swoimi rozmiarami bardzo 'wzdęta'.
Jedyna konkretna i szczegółowa różnica którą widzę z powyższego, to:
zumo po wyciągnięciu z uchwytu popracuje na akumulatorze ze 2 godziny, a Montana kilkanaście godzin, przy czym mozna u niej zamiennie stosować oryginalny aku lub paluszki AA.
Co do reszty cech to pytaj właścicieli zumo, bo ja się nie podejmuję.
Zdrówko,
Miszel