Nie odzywałem się do tej pory w tym wątku. I nie odezwałem się ani słowem, gdy GTW naradzała się w sprawie Konkursu na relację. Wiedziałem, że to inicjatywa, która nie będzie jednoczyła ludzi na forum tylko ich poróżni. Kogoś wskażemy jako lepszego, kogoś jako mniej wartościowego. Na to wszystko jeszcze została nałozona maska, że głosować mogą tylko Ci, którzy zapłacili składkę. Konflikt gotowy.
Nie odzywałem się nie dlatego, że nie podobał mi się konkurs, że idea była zła - nie podobał mi się dlatego, że da szansę do zaistnienia na forum tym, którzy żywią się podziałami i znajdują paliwo w poróżnianiu ludzi. Nagrody na ów konkurs pochodzą ze składek członków. Ale koledzy, którzy z jakiegoś powodu nie dołozyli się do forumowej kasy roszczą sobie prawo do tego jak mają być wydane pieniądze tych co je wpłacili. Niby dlaczego?
Dlaczego kolego KML chcesz decydować w jaki sposób zostaną wydane nie Twoje pieniądze? Ufunduj swoją nagrodę i wręcz komu chcesz. Za swoje.
Zwracam uwagę, że już wpłacenie 1 zł rocznie daje status gościa opłacającego składki. Więc jeśli ktoś nie ma "słoneczka" to dlatego, że nie chce - na pewno nie dlatego, że nie może. Forum nie piętnuje tych, którzy nie płacą. Forum wyróżnia tych, którzy płacą, którym się chce.
Pióro się oburza i pisze w swoim poście, że "
są równi i równiejsi". A ja zapytam kto tu jest równiejszy: bo według mnie ten który nie dał złotówki na utrzymanie serwera, ale korzystał z atmosfery która mu się tu podoba. Za to żebyś kolego tę atmosferę poczuł, ktoś zapłacił. Poznasz ich kolego po słoneczku.
Lupus pisze:
Z forum odchodzą wartościowi ludzie przez skostniałość pojęć. Poszukajcie tych którym zależało, co nie ma? dziwne. Starzy odchodzą, chociaż są stale w drodze, trochę szkoda. Ja zagłosowałbym chociaż nie płacę składek i mój głos miałby wartość. A że nie płacę, cóż każdy ma swoje zasady.
Odniosę się do tego co napisałeś: powiedz proszę Lupusie i Myku jakie to zasady Wami kierują, że nie wpłacicie złotówki na ten cel. Jak chcecie to możecie mi wytłumaczyć na

a. Znam Was obu, lubię, ale nie rozumiem. A chciałbym.
Piszesz dalej Lupusie:
Wiele osób (wiem to) zrezygnowało z uczestniczenia w Forum ze względu na jego skostnienie i komercjalizację. Są to ludzie którzy na temat podróżowania mogą powiedzieć najwięcej. Szkoda.
A ja Ci na to powiem, że wiele osób (wiem to) zrezygnowało z roboty dla forum dlatego, że usłyszeli złe słowo, że poczuli się dotknięci chamską uwagą któregoś użytkownika wygłoszoną publicznie na forum. Że nie znaleźli się tacy, którzy mieliby odwagę go obronić, albo ich głos był zagłuszony rechotem chamskich klakierów.
Nie podoba się Wam forum? To spróbujcie je zmienić, założcie wątek, nazwijcie go Reformatorzy czy też Malkontenci i proszę bardzo bierzcie się za władzę. A jeszcze lepiej spróbujcie założyć drugie, prawdziwe forum. GTW pewnie nawet da jedną domenę. I pokażcie jak się to robi z wiatrem we włosach, bez pieniędzy ze składek, z samą wiarą w wolność, miłość i tolerancję.
PS. Jak jeszcze byłem w GTW to byłem przeciwny słoneczkom. Takiemu wyróżnianiu. To był pomysł 7grega. Wcale niegłupi stwierdzam po latach...