Trochę nie czuję się na siłach podjąć debaty, bo to tak jakbym miał tłumaczyć np. aktorstwo Krystynie Jandzie
Ale próbujmy.
Cytat:
Napisał fxrider
Dziwi mnie to co piszesz o Mobile XT: soft IMO jest masakrycznie niedorobiony/niewygodny (...)
ale pamiętam, że byłem w stanie na tym pooglądać mapy.
|
Zgadza się - soft jest niedorobiony, chociaż w tym jak działa - (subiektywnie) czytelny.
Dla mnie dyskwalifikują go trzy cechy na WinCE:
a. zagadkowa (jak dotąd) obłsuga tracków
b. wyświetlanej mapy nie da się przesuwać paluchem i to jest dla mnie problem z przeglądaniem
(być może nie występujący na urządzeniach z klawiszami kursora < > ^ v, jak np. HTC TyTN II Kaiser)
c. ilość kombinacji, jaką trzeba wykonywać przy instalacji/adaptacji/odblokowywaniu itp.
Cytat:
Napisał fxrider
Dobrze rozumiem, że Navigon 7 potrafi wyświetlać mapy garminowe ?
|
Bezpośredniej konwersji nie udało mi się dotąd znaleźć, ale Garmin wykupił ostatnio Navigona,
więc mapy będą (pewnikiem) robione na tych samych danych. A jak się domyślam z praktyki,
Navigon będzie po prostu tańszą marką Garmina, jak np. Chevrolet po wykupieniu Daewoo przez GM
Cytat:
Napisał fxrider
Możesz napisać więcej jak sprawdza się Ozi na tym sprzęcie? Mam na myśli prędkość działania, czytelność,
wielkość mapy - głównie obawiam się małego ekranu.
|
Dokładnie - mały ekran mocno przeszkadza. Jak dotąd, OziCE sprawdza się głównie jako wyświetlacz ,,gdzie ja jestem

''.
Jeśli chodzi o sztabówki - ich czytelność w wersji .JPG nie jest doskonała.
W pierwszym poście nie napisałem o OziExplorer na PC - jest taki soft, działa i ma się dobrze.
Znacznie wygodniejszy niż wersja CE, która faktycznie jest najmniej czytelna ze wszystkich ww. programów
Cytat:
Napisał fxrider
Ad.7 jeśli chodzi o KMZta zawierającego tylko ślady/trasy to można go otworzyć w n.p. WinZipie i wypakować
zawartość (KML) - KMZ to (o ile nie zawiera map) to tylko spakowany KML, w drugą stronę oczywiście też się da,
tylko trzeba nazwy dobrą pliku w archiwum ustawić.
Swoją drogą ślady można też opracowywać w GoogleEarth - można zaimportować GPX
(...) i potem zapisywać do KML/KMZ (...)
|
Moją intencją było opisanie programów nie wymagających sieci.
Dlatego dobrze, że zwracasz uwagę na rozpakowywanie KMZ

Net nie wszędzie jest dostępny
(w normalnych cenach), więc podstawę należy mieć off-line na HD/SD. I tyle
P.S. Jak tak dalej pójdzie, to w mapnikach tankbagów zaczniemy wozić netbooki zamiast normalnych map