Szczerze mówiąc opona zaczyna się na prawdę starzeć po zamontowaniu jej na motocykl. Michelin przeprowadził badania, z których wynika że opona idealnie przechowywana traci w ciągu roku tyle swoich właściwości co w ciągu 3 tygodni użytkowania. Nie należy więc wpadać w panikę i między bajki należy włożyć legendy miejskie że roczna opona to leżak. Według polskich norm za oponę całkowicie nową uznaje się taką do 3 lat od daty produkcji. W handlu przyjęło się że za taką uznaje się oponę do 2 lat. Powyżej dwóch lat zazwyczaj w ofercie jest info o wieku tej opony. Oczywiście wiadomo że inaczej starzeje się opona w magazynie producenta a inaczej np u handlarza , który wozi opony po motobajzlach.
Napiszę kilka słów na temat tego dlaczego w obrocie są roczne, dwuletnie a nawet starsze opony, bo rozwalają mnie czasami pytania klientów na początku stycznia 2012 o opony z 2012 roku.
Po pierwsze im bardziej popularna opona tym łatwiej trafić na świeży egzemplarz, ale nie zawsze. Opony nie są w ciągłej produkcji. Produkowana jest pewna partia i następnie linia produkcyjna jest przestawiana na inny rozmiar, model itd Kolejna partia może zostać wyprodukowana np za kilka miesięcy. Często opony produkowane są w różnych zakątkach świata i transportowane są do magazynów w Europie drogą morską. Od producenta opony trafiają do hurtowni zazwyczaj w większych partiach żeby zapewnić ich dostępność na sensownym poziomie. Zanim taka partia opon zostanie sprzedana mija trochę czasu. Czasami hurtownia przesadzi trochę z ilością i nie jest w stanie sprzedać tej dostawy przez cały sezon a dopuki tych opon się nie sprzeda, nie zamówią świeższych bo przecież tych na śmietnik nie wywalą. Często też się zdarza że producent przesadzi z produkcją i do hurtowni trafiają np roczne opony i hurtownia nie może odmówić ich przyjęcia.
Tak to wygląda z "drugiej strony barykady" i powiem wam szczerze że po nocach śnią mi się czasami klienci, którzy marudzą że opona ma rok i 3 tygodnie

Według mnie 24 miesiące to rozsądna granica dla obu stron i zapewniam Was że gdyby zrobić ślepą próbę, nikt by nie odróżnił opony 2 letniej od całkowicie nowej podczas jazdy.