Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 13.02.2012, 19:08   #15
puntek

puntek's Avatar

Miasto: Raczyce/Wrocław
Motocykl: RD04
Przebieg: 3 ....
puntek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 21 godz 55 min 0
Domyślnie

A co napiszę ...

Problemem dla każdego krótkonogiego jest to jak i kiedy i na czym ma sobie zafudować trening - bo o tym że trening czyni lepszym to widać nawet na miom przykładzie...

Po roku latania na "niskiej" afri zaczynam się denerwować ze prześwit za mały i kombinuję jak tu ją podnieść...

Nie ma się co dziwić, że w w artykule nie wskazują jakiś konkretnych szczegółów dotyczących modyfikacji zawieszenia lub jakichkolwiek innych nie fabrycznych - po prostu to jest pismo i przyjmuje się odpowiedzialność za to co napisane jest drukowane i oddane - się nie dziwię w ogóle

Co do modyfikacji - to pierwsze co można zrobić bez jakiejkolwiek ujmy dla komfortu (!) to modyfikacja siedziska.

Najlepiej u sprawdzonego tapicera - ale trzeba wiedzieć co się chce:
czy wygodne siedzenie na podróże , czy niskie na podpórki - ja dokonałem modyfikacji bez podstawowej wiedzy (była w artykule) że wąskie siedzenie - to krócej do ziemi.

Po za tym jeśli obniżamy to dwie strony zawieszenia :
przód - opuszczanie na lagach i tył ( w afri pomaga i daje się skręcić sprężyna) - co do afri to jak forum stare dyskusje są czy skręcanie sprężyny obniża czy podnosi moto - więc moim skromnym zdaniem skręcenie to obniżenie - ale że coś kosztem czegoś - to i twardość inna i sprawność na dziury gorsza ...
Ale w końcu chcemy się zacząć trenować a nie latać od razu jak profesjonalisty!!!

Zasada jest taka że moto powinno być opuszczone równo - tak by nie polecieć przez kierownicę ...lub jakoś tak

Ale pamiętajmy, że każde obniżenie moto powoduje pogorszenie właściwości jezdnych - ale mamy moto pozwalające nam na trening - a jak już zaczniemy mieć więcej doświadczenia to sami uznamy, że należy się podniesienie

i ja to czynił będę