Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 13.06.2012, 13:29   #34
mirek-wroc

Miasto: Wrocław
Motocykl: RD03
mirek-wroc jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 20 godz 5 min 59 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Lepi Zobacz post
...Wystarczy przejechać kilka wydm by stracić orientację. Zwłaszcza, że nie jedzie się w linii prostej. Można by orientować się według słońca ale jak jest równo nad nami to też problem. Najlepiej mieć navi.
Może się zdarzyć, że moto zakopie się w jakimś leju między wydmami. Przy ciężkim moto i małym doświadczeniu nie sposób się wyrwać na górę. I nie warto walczyć do upadłego......
Nam czasem nawigacja nawet nie pomaga gdy w amoku lawirujesz między wydmami - ja w końcu ustawiałem azymut na navi i ciągle starałem się jechać na punkt.
Raz - podobna jak pisze Sambor - wycieczka na 5 godzin trwała około 12 i nie zrobiliśmy 1/3 zamierzonej trasy, w tym było utknięcie w "lekko" ruchomych piaskach.

Cytat:
Napisał sambor1965 Zobacz post
... No i trzeba wiedzieć kiedy zawrócić...
I to są święte słowa - owszem mi też żal tych ludzi, ale odnośnie bezmyślności tu np taki cytat z jazdy po wydmach na północnej sacharze:
"Adam klapę masz otwartą i bambetle gubisz.
- ty czekaj to twoje dziecko!!!"
Nosz ...urwa - kolesia syn se łaził w aucie po bambetlach na pace i przy którymś dobiciu klapa się otworzyła i wypadło, gdyby uderzenie w hak auta, lub drugie auto z tyłu... (jak pokonujesz wydmę to widzisz tylko niebo i maskę auta). O takich sytuacja mówię że to często głupota - bo to nie brak doświadczenia tylko rozsądku.

Cytat:
Napisał sambor1965 Zobacz post
Wszyscy popełniamy błędy, ale uczmy się najlepiej na tych cudzych.
Tak tyle że jak ktoś kiedyś dobrze powiedział - nasza nauka często polega na tym że potrafimy doskonale te wszystkie błędy powtarzać.

Z drugiej strony człowiek przyzwyczajony do naszej przyrody nie zdaje sobie sprawy, że strumyk w Afryce za 5 godzin może się zamienić w rzekę nie do pokonania i odcina drogę powrotną, a przejechanie 20 km zajmie np cały dzień walki.
mirek-wroc jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem