Panowie,
dzięki za podpowiedzi.
Myślałem, że w marcu z temperaturami jest w miarę znośnie, a tu wychodzi inaczej. Jak patrzę na średnie temperatury np. w Mali do widzę 30 st. Tyle jest dla mnie do wytrzymania.
Ale mam pytanie. Czy to oznacza, że lepszym miesiącem może być np. kwiecień/maj?
CDP nie zamierzam kupować. Jak dla mnie to jakaś ściema. Jasne mogą mnie zatrzymać i coś tam marudzić, ale będąc w różnych miejscach na świecie już się przekonałem, że zawsze znajdzie się jakieś wyjście. Czytałem różne relacje z Afryki i czasami było tak, że to posiadacze CDP tłumaczyli na granicach co to jest.
Ewentualnie zmienię plany na miejscu.
Trochę się pozytywnie nastawiam, bo będąc w Azji przekraczałem granice bez ważnych wiz (Uzb, Tjk) i innych pozwoleń (AF). Poszło. Pewnie Afryka to co innego, ale nie napinam się.
Jak macie dodatkowe uwagi, porady to poproszę.
Pozdrawiam
Piast
Cytat:
Napisał Mirmil
Kamerun-zacny kierunek
od Tangeru do Kamerunu jest 9000 km, wiec jak bedziesz walil przez Hiszpanie z Polski,wyjdzie conajmniej 12500 km
Proponuje dojzd do Genui i prom bezposrednio do Maroka- tanio,szybko, wygodnie i nie marzniesz jadac przez europe.Przez alpy mozna sie przebic jadac przez Wegry, Slowenie
Tak, jak mowi Kajman, marzec to najgoretszy miesiac w afryce zachodniej(mali),ciezko sie jedzie. Jest podbnie goraco,jak w Kazachstanie w sierpniu,ale w afryce zazwyczaj sa problemy z kupieniem zimnej pepsi,czy piwa, kupieniem arbuza, wiec lekko nie jest
Na Mali,Burkine, chca zwiedzic ciekawe miejsca trzeba sobie zarezerwowac conajmniej 10-14 dni,Najwyzej,ze chcesz to przeleciec tranzytem
Oficjalnie do Kamerunu potrzeba CDP i nam na granicy go sprawdzali(ale nie mielismy)
|
Dzięki za podpowiedź z promem. Bardzo mi pasi. Z Wa-wy to około 1700km zamiast 3500km do Hiszpanii.
Pozdro
Piast