Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 08.10.2012, 13:45   #29
Reindeer

Miasto: Wrocław
Motocykl: Transalp 600
Reindeer jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 dni 6 godz 6 min 2 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Elwood Zobacz post
No, przekroczyliśmy setkę oddanych głosów, co nie za wiele, jak na tylu uzytkowników ale...

Intersuje mnie grupa, która nie używa gps-a ale ta, z przekonania (idee fix?).
Co nie mają i dlatego nie używają, już nie.

Może ci, co się tak zdefiniowali spróbują napisać tu parę słów, dlaczego?

P.S.
Ja mam 60-tkę csx ale widzę, że ogranicza ona moje myślenie i dlatego nie będę jej już zabierał na swoje wycieczki.
Zresztą przez te 5 lat, ile ją mam, nie nauczyłem się jej obsługiwać.
Nie przemawia do mnie argument Puszka, że dzięki GPS-owi poznał akurat on wiele nowych tras, bo takowe ja poznawałem również bez gps-a.
Dodam uczciwie, że nie miałem okazji jeździć po pustyni, gdzie orientacja w terenie wymaga znacznie większej koncentracji.
No, zdażyło mi się po kazachskim stepie jechać ciut na szagę (mimo wszystko jednak po gruntowych nitkach "gdzieś" wiądących) ale to raczej nie było to, ledwie kilkadziesiąt km.

Zapraszam nieużywających do kontynuacji tematu.
Nie używam, bo wolę jeździć z mapami. OK, wymaga to wożenia sterty makulatury, ale przynajmniej wiem że mapa nie straci zasięgu, nie rozładuje się, a nawet jak mi spadnie, to po podniesieniu nie będę z nią leciał do serwisu. Przez jakiś czas chodziła po mnie myśl o zakupie GPSu, ale budżet pozwalał mi tylko na LARKA 35, a jak wynika z wpisów użytkowników, jest to swoista ruletka, bo nie wiadomo czy trafi nam się sprawny.
Ostatecznie odpuściłem bo:
1. Jak pokazują doświadczenia jeżdżących z GPSem, małe magiczne pudełko nie gwarantuje prawidłowej jazdy i potrafi wyprowadzić na manowce.
2. Najważniejszy powód. Dzięki mapie, trasa jest elementem większej całości. Przy GPSie jest to tylko malutki wycinek.
3. jak już napisano powyżej GPS wyłącza myślenie, a za to planowanie trasy z mapami ma dużo uroku

Ww. powody są oczywiście subiektywne i w żaden sposób nie odnoszą się do szczęśliwych użytkowników GPS
Reindeer jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem