Zmieniałeś treść ostatniego posta 3 razy, czy mi się tylko wydaje?
Wystarczające powinno być tłumaczenie Felkowskiego. Ja mam 140 zamiast 130 i drugi raz takiego błędu nie popełnię, jeśli nie będę zmuszony sytuacją. Myślę, że ze 150 zamiast 140 będzie podobnie.
Piszesz, że jesteś młody stażem. Chcesz się uczyć na niewłaściwej oponie? Załóż to co fabryka nakazuje i jeździj. Pozamykaj z czasem opony, przytrzyj buty w szybkich łukach, poczuj jak właściwa, nowa opona przekazuje Ci informacje z ulicy i wtedy eksperymentuj. Ja, mając 140, czuję że tył trzyma słabiej, gorzej sygnalizuje wejście w graniczny zakres trzymania i mam wrażenie ("wrażenie", ponieważ w praktyce mi się to jeszcze na niej nie zdarzyło), że puści bez dawania czytelnego znaku. 130 trzymać będzie większą powierzchnią, szczególnie w złożeniu. Obecnie przednią oponę zamykam, natomiast z tyłu pozostaje mi z 8mm bieżnika. Po co mi te 8mm?
U Ciebie sytuacja będzie analogiczna, ponieważ masz szerszą obręcz niż w 04 i dedykowana jest tam 140 zamiast 130.
|