Wątek: Kask szczękowy
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 09.04.2008, 14:20   #22
don_Pedro

don_Pedro's Avatar

Miasto: EL
Motocykl: RD04
Przebieg: 4równik
don_Pedro jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 9 godz 52 min 57 s
Domyślnie

Moje spostrzeżenia w tym temacie: kask koniecznie trzeba przymierzyć - może różnie leżeć mimo właściwego rozmiaru. na mnie pasuje L albo XL, zależy jakiej firny. Np. Nolan i Caberg leżą idealnie, a z Airoha wystaje mi broda. Ale może ja nietypowy jestem. Najlepszy wydaje się Shoei, ale trzeba wyłożyć parę złotych, więc szukałem czegoś znacznie tańszego. W sumie już byłem prawie zdecydowany na Caberga Rhyno, ale jak wziąłem do ręki to jego wykonanie jakoś mnie nie przekonało - tak się wygina i trzeszczy przy zamykaniu. Blenda może i fajna rzecz, ale przymierzałem też Justissimo - właśnie był oddany do reklamacji z powodu uszkodzenia mechanizmu opuszczania blendy. Za to wygodne rozwiązanie w Cabergu to przycisk otwierania na zewnątrz.
Koniec końców nabyłem AGV Longway - wygodny, solidnie wykonany, dobrze spasowane elementy, wypinana wkładka, otwieranie od środka - ale szybko nabiera się wprawy, nawet w grubej rękawicy. Blendy nie ma - nic to, bo ja i tak używam na codzień fotochromów. Trudno mi ocenić czy jest cichy - odgłos pracy motocykla jest silnie stłumiony, a pojawiające się świsty pochodzą raczej z działającej wentylacji w górnej części kasku i to chyba dobrze? W chłodnym powietrzu i przy niskich prędkościach może parować szybka - dlaczego? też nie od razu na to wpadłem, ale przeszkodą w prawidłowym działaniu wentylacji jest tu wysoka szyba owiewki motocykla! Polecam, bo i cena przystępna - na Allegro nawet poniżej 500 zł.
don_Pedro jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem