Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 07.03.2013, 21:22   #15
wasilczuk
dziad barowy

wasilczuk's Avatar

Miasto: bielsk podlaski
Motocykl: RD07a
wasilczuk jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 12 godz 32 min 59 s
Domyślnie

Mam ich trochę ponad stan. Sprzedam po 15zł za sztukę - wysyłka w cenie. Jeden koniec tej mojej sprężyny jest długim prostym drutem z haczykiem na końcu. Od biedy można go uciąć i na nowo zagiąć co skróci całą sprężynę i wzmocni jej uciąg.
Powiem tak. Do moich stopek ta sprężyna pasuje i jestem zadowolony. Spotkałem się z kilkoma różnymi stopkami. Nie mogę nikomu zagwarantować, że moja sprężyna będzie cipka dupka w innych stopkach. To okażę się po założeniu. Zasada jest taka, że nawet super mocna sprężyna nie pomoże, jeżeli punkty mocowania sprężyny i środek ośki, na której rusza się stopka są w jednej linii. Te trzy punkty muszą tworzyć trójkąt. Im trójkąt jest wyższy ( bardziej foremny), tym uciąg sprężyny jest mocniejszy. Najprościej poprawić to wspawując nowy haczyk z drutu znajdujący się na stopce. Mówiąc obrazowo. Przy złożonej stopce im haczyk jest wyżej, tym stopka wisi stabilniej. Zakładam za oczywistą oczywistość, że na ramie motocykla sprężyna zaczepiona jest za pypeć między ramą a kolektorami wydechowymi.

rolnik-kaskader
RD 07A '96

na starym forum w szóstej linijce
wasilczuk jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem