Wątek: Mongolia 2013
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 08.03.2013, 17:20   #40
morowiex_xr650l

Miasto: Warszawa/Tarnów
Motocykl: nie mam AT jeszcze
morowiex_xr650l jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 godz 15 min 9 s
Domyślnie

Ja planuje wyruszyć z piątek 12.07 z Warszawy pod granicę z Litwą (zajazd Żubryn).

Do Bijska planuje taka trasę: http://goo.gl/maps/gjDxT (różnica tylko na granicy z Rosją - inne małe, sprawdzone przejście graniczne)

To ma być przelotówka - żadnego zwiedzania po drodze tylko jedziemy ile damy radę. W zeszłym roku z Murmańska do Żubryna (2400km) zajechaliśmy w 3 dni. Było to męczące ale nie ekstremalne. Przy odrobinie samozaparcia 1000km dziennie powinno być do zrobienia. Chce zajechać jak najszybciej by mieć więcej czasu na Mongolię Przy dobrych wiatrach w 7-8dni.

Kosztowo liczę 100pln dniówki na spanie + jedzenie. Paliwo w Rosji około 3pln, w Mongolii 4pln. Kilometrowo pewnie 17-19 tysięcy. Budżet 8kpln jest realny.

Jadę na Hondzie XR650L przygotowanej do turystyki. Na dojazdówkach jazda na czymś szosowym (Sirac, AT90) w Mongolii Michelin Desert, ewentualnie MT21 na przodzie.

Odnośnie trasy - w Mongolii kręci mnie Gobi. Dystans tam ustaliłem na około 220km dziennie. Chyba to realne. Na Bajkał nie mam ciśnienia, ale może braknąć czasu na powrót Mongolią. Myślę tez o spróbowaniu transportu koleją z powrotem.

Opis mojego wyjazdu do Murmańska jest na scigacz.pl.
morowiex_xr650l jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem