Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 08.03.2013, 19:08   #36
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 2 tygodni 3 godz 46 min 55 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał szparag Zobacz post
co to jest za dr, jaki ma typ zapłonu ?
Pozdr.

popraw mnie Szparag jeśli jestem w błędzie ale ma albo AC lub DC - na pewno jednak CDI - różnica pod względem energii przy sprawnej instalacji wyładowania nie jest tu aż tak wyraźna, jeśli jakakolwiek.
poza tym ze względu na ostre krawędzie /mniejsze promienie/ elektrody głównej do wywołania jonizacji i powstania iskry potrzebne jest mniejsze napięcie - szacunkowo przy tych samych warunkach o około 5kV.
zapalanie na zimno bez ssania można wyjaśnić właśnie większą koncentracją energii w iskrze i idącą za tym zdolnością do zapłonu ubogiej w takich warunkach mieszanki...
jeśli instalacja jest OK a silnik ana pewno pracuje prawidłowo na tradycyjnej i nienowej świecy to obstawiam bądź niehalo z gaźnikiem lub konieczność korekty przerwy na świecy irydowej - co zrobić można najłatwiej.

Jak pisałem powyżej, chętnie dowiem się jaki finał miała ta historia.

BTW @ Szparag i Kazmir - wiem, że macie dużą wiedzę i doświadczenie, ale trochę tak jak Króliczek w Misiu Uszatku między wierszami słyszę: 'aaaaaaaaaaa.... ja coś wiem ale nie poooowiem' szkoda, że tak. Nic osobistego oczywiście

matjas